
Nyheter om Afghanistan, Migration
Blandade reaktioner på nya lagen om ensamkommande
Efter fyra veckors diskussioner kom på måndagen beskedet att de två regeringspartierna har kommit överens om att utvidga gymnasielagen så att fler ungdomar som sökt asyl som ensamkommande får stanna i Sverige. Men reaktionerna på förslaget varierar. – Afghanistan är fortfarande inte säkert, säger Ung i Sveriges talesperson Fatemeh Khavari. En utvidgad gymnasielag ändrar inte på det.
Av Annika Hamrud 27 november, 2017
Det var två mycket stolta språkrör, Isabella Lövin och Gustav Fridolin, som på måndagseftermiddagen meddelande att de hade ett förslag till riksdagen som berörde ungdomar som sökt asyl innan den 24 november 2015 och sedan drabbats av långa handläggningstider.
– Det här förslaget är viktigt för dem som har rotat sig i Sverige och för de 1000-tals människor som har engagerat sig i dem. Med normala handläggningstider hade dessa ungdomar fått besked innan de fyllt 18 år. De som nu får chans att söka för gymnasiestudier fick vänta i 15 månader eller mer på beslut, sade Gustav Fridolin.
Migrationsminister Helene Fritzon, som tidigare uttalat att handläggningstiderna inte är alltför långa, höll vid presskonferensen med om att det inte är acceptabelt med så långa väntetider.
Förslaget som nu lagts bygger på gymnasielagen, som miljöpartiet tidigare förhandlat fram och som innebär att de som studerar eller deltar i så kallade yrkespaket ska få rätt att ansöka om tillfälliga uppehållstillstånd. Men de kommer inte att få en ny prövning av sina asylskäl, utan det beslutet ligger fast.
Uppehållstillståndet gäller sex månader efter att studierna avslutats. Om de sedan får anställning har de rätt att ansöka om permanent uppehållstillstånd. Förändringen görs i gymnasiereglerna i den tillfälliga lagen och förslaget behöver få stöd i riksdagen och är en tillfällig lösning.
Ulf Bjereld som är ordförande för socialdemokratiska Tro och solidaritet, och professor i statsvetenskap, säger att han tycker att det är orimligt att utvisa människor till Afghanistan.
Men eftersom den linjen inte har fått gehör är han glad för att så pass många nu ändå kommer att få stanna.
– Det är dock svajigt att de inte vet hur många detta kommer att handla om, menar Ulf Bjereld.
Ulf Bjereld berättar att diskussionerna har pågått i fyra veckor och han säger sig vara övertygad om att miljöpartiet gick ”all in”.
– De satsade allt de hade för att få igenom detta.
Förslaget gäller alla ensamkommande som kom hösten 2015. Många kom då även från Irak, Somalia, Etiopien och Eritrea. Hur många det nu handlar om är inte klart men Isabella Lövin verkade på presskonferensen hålla med om att det kan röra sig om cirka 8 000 ungdomar.
Efter regeringens presskonferens höll även organisationen Ung i Sverige presskonferens, denna gång utanför Socialdemokraternas kansli på Riddarhustorget.
Fatemeh Khavari beklagade regeringens beslut att ge tillfälliga uppehållstillstånd för studier när det som behövs är ett stopp för utvisningar till Afghanistan.
– Afghanistan är fortfarande inte säkert, sa Ung i Sveriges talesperson Fatemeh Khavari.
Centerpartiet migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson välkomnade förslaget och kristdemokraternas före detta minister Stefan Attefall twittrade att: ”Regeringens förslag verkar vara både humant och pragmatiskt. Hoppas på brett stöd i riksdagen för detta paket.”
Regeringens förslag verkar vara både humant och pragmatiskt. Hoppas på brett stöd i riksdagen för detta paket. https://t.co/aQUJr5XDgg #migpol
— Stefan Attefall (@SAttefall) November 27, 2017
Moderaternas migrationspolitiske talesperson Johan Forsell var mycket kritisk och uttalade att regeringens förslag undergräver rättssäkerheten i svensk migrationspolitik.
– S & Mp undergräver rättssäkerheten i migrations-politiken och asylsystemet. Motsatsen till långsiktigt hållbart –@JohanForssell #svpol pic.twitter.com/04jFKDiJRU
— Mattias Keresztesi (@Mattias_K) November 27, 2017
En av grundarna till nätverket ”Vi står inte ut men slutar aldrig kämpa” Sara Edvardsson uttryckte stor glädje över beslutet.
– Överväldigad! Det är svårt att tro det är sant! Vi har vunnit en delseger och det är helt fantastiskt. Med tanke på de extremt hårda förhandlingarna mellan regeringspartierna kan vi konstatera att förslaget är det absolut bästa vi kan få i nuläget. Vi är alla smärtsamt medvetna om att det finns unga som inte kommer att omfattas av det. Det är fruktansvärt jobbigt och innebär att vi måste hjälpas åt och att vi måste kämpa vidare.
Regeringen hoppas att lagstiftningen ska träda i kraft före sommaren 2018.
- Beställ boken “Utvisad”
- I över ett år har Blankspot bevakat de svenska tvångsutvisningarna av ensamkommande afghaner. Nu har vi sammanställt våra bästa reportage om frågan i en bok som du har möjlighet att förhandsbeställa här.
Av Annika Hamrud
Hjälp oss skriva mer om Migration!
Blankspots journalistik göms inte bakom en betalvägg. Stöd det fortsatta arbetet med att bevaka Migration genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli prenumerant.