Nyheter om ,

Åklagaren om Tarkettfallet: vi får se var utredningen landar

Enligt uppgifter till Blankspot ser det inte ut att bli någon rättegång i fallet om dödsolyckan på Tarkett i Ronneby i november 2018. Men åklagaren Christer Forssman menar nu i intervjuer efter vår publicering att det är för tidigt att säga var utredningen landar.

Utredningen om vad som hände den 24-åriga Julia Mannersten under sitt skift på golvmattstillverkaren Tarkett i Ronneby har snart pågått i två år. 

– Vi pratade med målsägarbiträdet häromdagen och fick då veta att det som skett inte är något ”grovt brott” och då blir det ingen rättegång, säger Julias pappa Jimmy i reportaget som Blankspot publicerat. 

Åklagare Christer Forssman, som sitter vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Malmö, menar nu efter publiceringen och de många frågorna från andra medier att det ännu inte tagits något beslut i åtalsfrågan.

– Utredningen närmar sig ett slut, men jag vågar inte säga när beslut tas. Jag vill inte föregå någonting utan vi får se vart utredningen landar, säger han till SVT. 

När Blankspot sökt honom ett flertal gånger inför publiceringen och mailat de uppgifter som senare publicerades har han i svaren hänvisat till förundersökningssekretess och inte velat kommentera eller dementera uppgifterna.

I intervjun med SVT utesluter han inte heller, om det inte väcks åtal, möjligheten att strafförelägga. Vilket i så fall innebär att ett brott fortfarande kan ha begåtts men att det inte väcks något åtal. 

Enligt Christer Forssman ska förundersökningen vara klar i oktober.

Hjälp oss skriva mer om Sverige!

Blankspot gör en resa genom Sverige, och låter ramen vara berättelsen om Nils Holgersson. En resa genom 340 mil av svenska landskap som vi hoppas att du vill vara en del av. 

Med Verkliga Sverige vill vi lyfta fram fler röster och ge en bild av vardagen med perspektiv, sammanhang och nyanser.  På vilket sätt liknar de utmaningar som beskrevs för drygt 100 år sedan de vi ser i dag? Vilka är sakfrågorna som påverkar människors liv idag?

Vill du bidra med din egen berättelse från de platser som Selma Lagerlöf skrev om eller har idéer och tips till vår resa genom Sverige? Gå med i facebookgruppen "Verkliga Sverige"