Nyheter om , ,

Vellinge kommun får rätt att förbjuda tiggeri

Ett lokalt förbud mot tiggeri får införas i Vellinge kommun. Det skriver Högsta förvaltningsdomstolen i ett pressmeddelande. – Nu kan varje kommun införa det, säger Carina Wutzler, (M), kommunstyrelsens ordförande.

Frågan om ett lokalt tiggeriförbud i skånska Vellinge avgjordes idag av högsta juridiska instans. Högsta förvaltningsdomstolen upphäver kammarrättens tidigare beslut, och ger därmed grönt ljus för ett lokalt tiggeriförbud.

I september 2017 förbjöd kommunen så kallad ”passiv insamling av pengar”, det vill säga tiggeri, på en del platser som de ägde marken på. Länsstyrelsen sa nej till det beslutet men kommunen överklagade till såväl förvaltningsrätt som kammarrätt. Ingen av dem gav kommunen rätt i frågan och då överklagade de till Högsta förvaltningsdomstolen.

På sin höjd har det funnits fem tiggare i Vellinge och under de senaste året endast en. Men kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M) har varit tydlig med att hon vill driva frågan till högsta instans för att påverka rikspolitiken.

Sala kommun i Västmanland har tidigare infört tiggeriförbud med tvingats riva upp det.

– Sala gick inte vidare. Men vi vill pröva detta, sa Carina Wutzler till Kvällsposten 2017.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) yttrade sig i frågan under hösten och gjorde bedömningen att kommunerna med hänvisning till det kommunala självstyret kan införa den här typen av regler för tiggeri i form av passiv insamling.

Högsta förvaltningsdomstolen höll med om det och dagens besked innebär att Högsta förvaltningsdomstolen fastställer kommunens beslut:

”Kommunen har möjlighet att reglera även sådan insamling av pengar som kallas passiv (tiggeri) för att upprätthålla den allmänna ordningen på offentlig plats. Förbudet (har) getts i ett förhållandevis snävt avgränsat geografiskt tillämpningsområde och det saknas anledning att ifrågasätta kommunens bedömning av behovet såvitt avser de aktuella platserna”, skriver Högsta förvaltningsdomstolen.

Björn Axtelius, S-politiker som sitter i kommunstyrelsen, har hela tiden varit kritisk till Vellinges tiggeriförbud.

– Det handlar om vilka vi ska vara solidariska med. Familjen, kommunen, EU? Det går inte att förbjuda fattigdom, den måste bekämpas på orsaksnivån, sa han i somras till Kvällsposten.

Aktörer som i flera år arbetat med romska tiggare (bland annat Svenska kyrkan) vittnar om att pengarna som tiggarna fått från tiggeriet utgör den: ”direkta skillnaden mellan att klara av och inte klara av att bekosta kläder för barnens skolgång, busskort som tar barnen till skolan, läroböcker och skollunch”.

**

Blankspot har skrivit mycket om Vellinge under hösten i reportageserien Verkliga Sverige – allt material hittar du här. Läs även Martin Schibbyes första reportage i serien ”Berättelser från Skåne” och missa inte Brit Stakstons kulturanalyser, varav flera handlar om Vellinge.

Hjälp oss skriva mer om Sverige!

Blankspot gör en resa genom Sverige, och låter ramen vara berättelsen om Nils Holgersson. En resa genom 340 mil av svenska landskap som vi hoppas att du vill vara en del av. 

Med Verkliga Sverige vill vi lyfta fram fler röster och ge en bild av vardagen med perspektiv, sammanhang och nyanser.  På vilket sätt liknar de utmaningar som beskrevs för drygt 100 år sedan de vi ser i dag? Vilka är sakfrågorna som påverkar människors liv idag?

Vill du bidra med din egen berättelse från de platser som Selma Lagerlöf skrev om eller har idéer och tips till vår resa genom Sverige? Gå med i facebookgruppen "Verkliga Sverige"