
Nyheter om Kaviardiplomati, Tadzjikistan
Svensk toppdiplomat hyllar diktatorns svärson: “Du är en stjärna”
Vid EU:s årliga fest i Tadzjikistan avtackades svenska toppdiplomaten Marilyn Josefson för sina 4 år som EU-ambassadör i landet. En hyllande kommentar till en av den tadzjikiska regimens nyckelpersoner inom korruptionen väcker frågor om EU-ambassadörens oberoende.
Av Rasmus Canbäck 25 december, 2022
Efter EU:s årliga tillställning i Dusjanbe, där EU:s högste representant (ambassadör) i den centralasiatiska republiken Tadzjikistan, sedan fyra år, Marilyn Josefson deltog, skriver hon följande till Jamollidin Nuralijev:
”Din entusiasm, problemlösaranda, engagemang, ambition och personliga energi är imponerande och en tillgång för detta vackra land! Förändra dig aldrig och fortsätt att ha en hög ribba och sök dig ut på oupptäckta marker! Jag ser mycket framemot att följa din fortsatta professionella resa!! Du är en stjärna!!”
Jamollidin Nuralijev, är svärson till den ständige diktatorn Emomali Rahmon, i något som anses vara en av världens mest repressiva diktaturer. Nuralijev har även lagt upp en bild på sin Facebookprofil där han poserar tillsammans med Marilyn och tackar henne för hennes arbete i Tadzjikistan.
En oppositionell tadzjikistansk tidning ställer sig frågan varför Marilyn Josefson umgås så nära den ökända makteliten? Under hennes ambassadörskap har EU trots allt röstat igenom två resolutioner som fördömer Tadzjikistan för att bryta ner civilsamhället och för att förfölja oliktänkande. Trots det, skriver tidningen, har Josefson under sin tid i landet sällan uttryckt kritik mot landet offentligt.
Edward Lemon, brittisk forskare som är bosatt i Washington och expert på den tadzjikiska korruptionen, ifrågasatte Josefons agerande på Twitter. Han skriver:
”Det ser inte bra ut. Utåtriktade EU-representanten i Tadzjikistan sprider smicker över presidentens svärson, som är kopplad till landets kleptokratiska elits storkorruption och pengatvätt.”

Presidenten i Tadzjikistan, Emomali Rahmon, har haft makten i landet sedan i början på 1990-talet. Innan dess var han en toppolitiker inom den Sovjetiska statsapparaten som Tadzjikistan fram till 1991 tillhörde.
Hans styre beskrivs av människorättsorganisationer som “auktoritärt, präglat av nepotism och med inslag av personkult”. Ledande maktpositioner går inte sällan till människor inom hans egen familj eller lojalister till regeringen – som bygger sitt styre på en rigorös polisstat.
Jamollidin Nuralijev fick i samband med giftermålet med Rahmons dotter Ozoda Rahmon, positionen som chef för landets nationalbank. Ozoda Rahmon å sin sida är tätt kopplad till landets utrikesministerium. Tillsättningen ses som ett typiskt exempel av landets klepokrati.
Under Nuralijevs tid som chef för nationalbanken har också korruptionen tagit fart. Radio Free Europe rapporterade redan 2010 att ett ambitiöst och hårt kritiserat infrastrukturprojekt gavs till byggbolag med nära kopplingar till honom.
Den största granskningen står dock antikorruptionsorganet OCCRP för. De pekar ut Nuralijev som nyckelpersonen till en italiensk affärsman, Vincenzo Trani, som genom diffusa former tillförskansat sig makt och pengar i det forna sovjet, däribland Tadzjikistan.
Landet rankas på plats 150 av 180 i Transparency Internationals korruptionsindex. Det anses av The Economists demokratiindex vara ett av världens mest odemokratiska länder och rankas på plats 157 av 167. Reportrar utan gränser placerar det på plats 162 av 180 i sitt pressfrihetsindex.

EU-ambassadörerna är tillsatta under EEAS, Europeiska utrikestjänsten, vars uppgift är att bedriva EU:s utrikespolitik. Ambassadörernas uppgift är att representera EU i de utomeuropeiska staterna. Att bjuda in till fester och tillställningar där regeringsrepresentanter deltar, även i auktoritära regimer, får ses som en naturlig del av det diplomatiska arbetet. På festen i augusti deltog även civilsamhällesaktörer.
Marilyn Josefson är idag ambassadör i Tadzjikistans grannland Kirgizistan, men har innan hon kom till Centralasien arbete hon i Nederländerna, Etiopien och Zambia och dessförinnan för FN i Ukraina.
Blankspot har sökt henne för att under en telefonintervju kunna bemöta kritiken som framförts mot hennes uttalanden ovan. I mejlet bifogas Edward Lemons Tweet och artikeln från den oppositionella tidningen. Till det ställde vi nedanstående frågor:
“Hur ser du på kommentarerna som Edward Lemon hänvisar till?
Hur ska man resonera som EU-ambassadör kring att lyfta frågor om mänskliga rättigheter när man verkar i en auktoritär regim? Vilken balansgång behöver göras?
Är det något annat du vill lägga till/förtydliga som saknas för kontext?”
Marilyn Josefson återkommer efter ett par dagar med svar:
”Vad gäller EU:s arbete och stöd i Tadzjikistan finns all relevant information enkelt och öppet tillgänglig genom sedvanliga kanaler for den som ar intresserad av fakta. Detsamma gäller for EU:s position och arbete med mänskliga rättigheter. Då allt finansiellt EU-stod i Tadzjikistan kanaliseras via civilsamhället och FN-organisationer samt EU Medlemsstatsorganisationer som GIZ och KFW finns detta också tydligt och öppet redovisat även via deras kanaler. Du bör således enkelt finna den information du eftersöker.
Enskilda individers kommentarer/åsikter på publika poster i sociala media är en naturlig del av en demokratisk plattform, som jag så klart har full respekt för.”
I ett uppföljande mejl ställer vi frågan om man kan tolka hennes svar som att hon inte anser att hennes personliga användande av sociala medier ska blandas ihop med EU:s arbete och uppdrag.
Hon återkopplar att hon anser att hennes svar är ”tydligt” och att det ska utläsas ”ordagrant utan några omtolkningar”. Mejlet avslutas med:
”Spekulation hör varken hemma i seriös journalistik eller diplomati”.
EU:s presstjänst svarar på ett identiskt sett. Inledningsvis avböjer de att kommentera saken med hänvisning till att de “inte kommenterar enskilda tweets”. Vid ett förtydligande om att det berör kommunikationen mellan Marilyn Josefson och Jamollidin Nuralijev i samband med en EU-tillställning svarar de att de inte vill spekulera i vad som har blivit sagt. Det är trots att de har tagit del av vad de skrivit till varandra.
Kort därefter skriver Marilyn Josefson igen att festen var en årlig EU-dag, och inte en avskedsfest, som ”du spekulerar i”.
Till både EU:s presstjänst och Marilyn Josefson svarar Blankspot att frågeställningen berör lämpligheten i kommunikationen mellan henne och Jamollidin Nuralijev. Vid det laget har frågan ställts i olika former tre gånger till Josefson och två gånger till Europeiska utrikestjänstens presstjänst utan att någon part vill förklara varför en av nyckelpersonerna i Tadzjikistans korruptionsapparat, Jamollidin Nuralijev en ev evsnek toppdiplomat beskrivs som ”en stjärna”.
Toppbild: Foto av Emomali Rahmons familj. Bakom honom står Jamollidin Nuralijev. Foto från tadzjikiska regeringen.