Nyheter om ,

Statsvetaren: “Hade det varit vilket annat land i världen som helst, hade man inte använt ordet demokrati”

Är det juridiskt möjligt att "stoppa all röstning" som Donald Trump föreslog under valnattens sista timmar? Nej, menar Merrick Tabor, statsvetare på Stockholms universitet. Men lägger till att det heller inte är syftet med uttalandet.

Den amerikanskfödde statsvetaren Merrick Tabor som har följt nattens utspel menar att det kan hända att folk i en era av ”post-truth” tror på vad han säger – men att det inte stämmer.

– Det han säger är för det första missvisande. Det pågår ingen röstning längre utan det är en rösträkning som pågår och som han vill avbryta. Men det är lätt att se framför sig att man som väljare tänker att det är klart att inga röster som kommer in i natt ska räknas.

Den amerikanskfödde statsvetaren Merrick Tabor har följt nattens utspel.

Merrick Tabor poängterar att det redan innan valet pågår processer i flera delstater som drivs av republikanerna i syfte att ogiltigförklara vissa röster. I dagens utspel råder det större oklarhet med vilka argument Trump avser driva frågan till Högsta domstolen. 

– Ett tänkbart argument som Trump kan driva är att han vill avbryta rösträkningen utifrån resonemanget att en röst bara ska ses som avlagd om den är framme när vallokalerna stänger.

Men han menar också att många i USA ställer sig undrande över att Trump ifrågasätter delar av valprocessen i ett läge då det ser ut som om han kan komma att vinna.

– Det är troligen en ren säkerhetsåtgärd utifall att han skulle förlora och det är bättre för honom att göra det nu, innan rösterna har räknats färdigt, säger Merrick Tabor.

Den stora frågan är hur poströsterna i slutändan faller ut och om de räcker för Joe Biden att ta in det som just nu ser ut som ett försprång för Donald Trump. 

– Det vore värre och mer pinsamt för honom att göra det senare, efter han förlorat, då skulle det enbart ses som ett försök att vinna av honom. Nu vill han snabbt försöka ogiltigförklara delar av rösterna genom att gå till en domstol eller högsta domstolen och det är en process som säkerligen påbörjats redan, fortsätter Tabor.

Mer intressant än utspelet menar Merrick Tabor är att med Donald Trump som eventuell valvinnare står USA återigen inför en situation där en majoritet inte har röstat på presidenten och det blir ett minoritetsstyre igen. Det är en fråga han hoppas kommer att diskuteras mer, än frågan om sena poströster. 

– Den största väljargruppen är trots allt de som inte har röstat, vilket är värt att komma ihåg när det amerikanska valet ska analyseras. 

Merrick Tabor menar också att många problem har sin grund i att den amerikanska grundlagen – från 1700-talet – i grunden inte är en modern demokratisk grundlag.

– Det vore som om vi i Sverige skulle använda oss av grundlagen från 1809. I andra demokratiska länder finns det nya grundlagar och moderna politiska institutioner. Men USA inte ens har en självständig valmyndighet? Hur många länder som saknar det kallar sig för demokratier? 

Att det hittills fungerat utan en självständig valmyndighet beror på traditioner och gemensamma normer, men nu med en ledare som bryter mot alla outtalade spelregler står landet inför en ny situation. 

– Hade det varit vilket annat land i världen som helst, hade man inte använt ordet demokratisk, säger statsvetaren Merrick Tabor som menar att det är nödvändigt att förändra det amerikanska valsystemet om landet i framtiden ska kunna beskrivas som en modern demokrati.

Det formella valet av president och vicepresident sker den 14 december när elektorerna röstar i sina respektive delstatshuvudstäder.

Alla eventuella oklarheter runt valet måste därför vara uppklarade senaste den 8 december.

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.