Nyheter om , ,

Spänt men lugnt presidentval i Burundi

Trots politisk spänning och anklagelser om valfusk gick onsdagens presidentval av stapeln utan våldsamheter.

President Pierre Nkurunziza, vars regering upprepade gånger har anklagats för människorättskränkningar och för att ha undertryckt oppositionen, avgår nu efter 15 år. 

Den pensionerade generalen Evariste Ndayishimiye är istället regeringspartiet CNDD-FDD:s kandidat. Han ställer upp mot oppositionsledaren Agathon Rwasa och fem andra i vad som skulle kunna bli det första konkurrenskraftiga presidentvalet i Burundi sedan inbördeskriget bröt ut 1993. 

För IKFF (Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet) som har en sektion i Burundi är oron för att våldsamheter ändå kan bryta ut under tillkännagivandet av valresultatet eller perioden efter valdagen stor.

– Det är viktigt att komma ihåg att ledarna för de främsta politiska partierna är från två huvudsakliga väpnade rebellrörelser i Burundi, det går därför inte att bortse från risken att deras anhängare försätter landet i kaos och konflikt när resultaten av valet tillkännages, säger en representant för IKFF i Burundi.

Coronaviruset har inte hindrat väljare från att samlas i vallokalerna, ofta under stor trängsel. Möjligheten att välja en ny ledare för första gången på 15 år engagerar och valdeltagandet har varit stort. För en vecka sedan kastade landets regering ut Världshälsoorganisationen WHO:s representanter efter att WHO kritiserat alla partier för att ha hållit stora kampanjmöten trots risken för smittspridning. 

I en bild som den lokala journalisten Moses Havyarimana lagt upp på twitter ser man burundier som köar tätt utanför en vallokal.

Burundi har bara rapporterat 42 fall av covid-19, men då väldigt få har testats för viruset kan mörkertalet vara stort. The Independent rapporterar att vissa valdeltagare säger att det kan vara värt att smittas och dö om det här valet innebär en större frihet och förändring i landet. 

Oppositionsledaren Agathon Rwasa från National Freedom Council har sagt till Reuters att valobservatörer från hans parti har jagats bort från vallokalerna. Enligt Rwasa pågår det utbrett valfusk och han undrar hur hans parti ska kunna godkänna valresultat när de inte får närvara vid rösträkningen. 

På valdagsmorgonen rapporterade många Burundier att de inte kom åt Facebook, WhatsApp och Twitter. Plattformar som ofta används för att sprida information under valkampanjer.  

Flera organisationer har tidigare varnat för att valet inte kommer att ske på ett fritt och demokratiskt sätt, däribland FN:s undersökningskommission för Burundi. De har noterat att våldet i landet ökar och att journalister och andra som öppet kritiserat regeringen utsätts för trakasserier och fängslas.  

Internationella valobservatörer har inte funnits på plats för att bevaka valet då regeringen den 8:e maj införde 14 dagars karantän för alla inresande från utlandet. 

Även nationella valobservatörer ska ha valts ut i förväg av valkommittén utan att information getts om på vilka grunder de valts. Det rapporterar IKFF:s Burundi sektion. 

Valresultaten förväntas komma inom en vecka. 

Om ingen vinner 50 procent av rösterna i den första valomgången måste ett ny omröstning mellan de två största partierna hållas inom två veckor. Trots risken för valfusk, ryktesspridning och spänningar mellan partierna hoppas IKFF:s Burundi sektion att perioden efter röstningen inte ska präglas av fler konflikter. 

– Burundi måste vara starkare än en politisk åsikt eller ett politiskt parti. Vi måste ha tillit till valkommittén som har sista ordet. Vårt land har inte råd med fler konflikter och våldsamheter, säger en representant för IKFF Burundi.

Bildmontage: Edward Rwema (VOA) CC-by, bilden från valokalen är från förra valet 2015.

Hjälp oss skriva mer om Coronavirus!

Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan och skapat stora utmaningar för demokratin. Vi fokuserar på att berätta om detta.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem för fortsatt bevakning av pandemins effekter på demokratin.