Blankspot om , , ,

Smygpremiär i Vallentuna för utställning om pandemins effekter på demokratin

I veckan sker det en smygpremiär av vår kommande utställning om pandemin vs demokratin på kulturhuset i Vallentuna.

Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan.

Jorden runt har mänskliga rättigheter och delar av olika politiska processer pressats undan i kampen mot viruset.

Folkhälsan har varit viktigare än allt annat. Men hur kommer det påverka demokratin långsiktigt? Den frågan ställer vi oss genom att belysa hur pandemin påverkat demokratin i olika delar av världen och i Sverige.

Till utställningen demokratin vs pandemin finns en digital utställning som kommer att finnas här på Blankspot.se, en föreläsning från Blankspot med efterföljande diskussion om den görs live samt en fysisk utställning i form av affischer.

I helgen sker en smygpremiär av affischutställningen som kommer att finnas att besöka på Vallentuna Kulturhus. Denna gång sker inte föreläsningen i realtid utan är förinspelad och nedan kan du få en försmak av den kommande utställningen och vad föreläsningarna kan innehålla.

Till hösten kommer det också att finnas en tillhörande lärarhandledning och ett magasin om pandemins påverkan av demokratin.

Den digitala utställningen med premiär under vecka 16 består av tre delar.

I den första delen möter besökarna människor från hela världen som trots pandemin driver sina frågor och sin kamp.

I den andra delen pekar vi på några övergripande centrala områden som påverkat och påverkar människors fri- och rättigheter. Det handlar om allt ifrån inställda val till vad den långsiktiga effekten av att inte gå i skola innebär för världens barn vilket Brit Stakston berör i sin introduktionsföreläsning nedan.

I den tredje delen tittar vi närmare på hur bräcklig en demokratiprocess kan se ut. Med Etiopien som exempel följer vi ett land där pendeln för deras demokratiutveckling svänger kraftigt vilket är vad Martin Schibbye berör i videon nedan.

Vi vill genom utställningen demokratin vs pandemin väcka reflektioner om vår demokrati och hur vi alla tillämpar den varje dag – även under rådande pandemilagstiftning.

Är du intresserad av att ta del av vårt material och boka en egen föreläsning hör av dig till lin@blankspot.se.

Besök gärna affischutställningen i Vallentuna Kulturhus, Bibliotekets övre plan, mellan den 10 april och 4 maj. Läs mer om öppettider och resväg på deras hemsida.

Brit Stakston inleder med en introduktion till utställningen och en överblick av pandemin vs demokratin.
Martin Schibbye om Etiopien som exempel på hur bräcklig och skör en demokratiutvecklingsprocess är.

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.