Nyheter om ,

Montenegros nya majoritet på väg att bilda regering

Igår valdes Aleksa Bečić från center-koalitionen MNN till riksdagens talman i Montenegro vid ett historiskt installationsmöte, där Zdravko Krivokapić från konservativa ZBCG föreslogs till premiärministerposten.

Blankspot har tidigare rapporterat om det historiska maktskiftet som varit på gång i Montenegro. Två oppositionella koalitioner och ett parti har fått majoritet i parlamentet – 41 av 81 möjliga mandat – vilket medför att Demokratska Partija Socijalista förlorat makten för första gången på 30 år. 

Igår, den 23 september, hölls installationsmötet för att kunna bilda den nya regeringen.

Även om vägen till valet av talman och premiärminister varit delvis snårig, står det nu klart att Aleksa Bečić, ledare för center-koalitionen MNN, “Fred är vår nation”, blir talman. Zdravko Krivokapić, ledare för den konservativa koalitionen ZBCG, ”För Montenegros framtid”, har föreslagits till och förväntas inta premiärministerposten. 

Den nya koalitionen har tidigare försökt locka till sig minoritetsgrupper i Montenegro, och Nik Gjeloshaj från den albanska koalitionen hoppas på att få ta plats i den nya regeringen, tillsammans med andra minoriteter. Men de pro-serbiska och pro-ryska tendenserna hos den största, konservativa koalitionen oroar Nik Gjeloshaj.

Exakt vilka partier som kommer att ingå i regeringen återstår att se. Men Krivokapić har uppgett till medier att de två blocken, tillsammans med det social-liberala partiet URA, “Enade reformåtgärder”, kommer att bli klara med regeringsbildning inom de kommande 20 dagarna.

Som vi rapporterat tidigare avser koalitionen att fortsätta arbeta för ett inträde i EU, de har även meddelat att de kommer att fortsätta sina nuvarande internationella åtaganden, som sitt medlemskap i NATO. 

Lästips: 

Montenegro Parliament Elects Speaker From Former Opposition Ranks

Albanian Leader in Montenegro Wants Minorities in Government

Foto: AleGranholm.

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.