
Sex månader efter president Felix Tshisekedi tillträde har Kongo fortfarande ingen regering. En ny premiärminister utsågs den 20 maj i år men alla väntar fortfarande på bildandet av en regering. En process som dragit ut på tiden. Det rapporterar den kongolesiska journalisten Joseph Kafuka,
Av Joseph Kafuka 25 juli, 2019
I en intervju med Vatikanstatens Radio onsdagen den 3 juli beklagar biskop Fridolin Ambongo situationen och tror att dröjsmålet har politiska orsaker.
En av anledningarna till att det hölls val i Kongo var den katolska kyrkans envisa kamp mot regimens försök att klamra sig fast vid makten. När valresultatet väl kom överklagades det till landets författningsdomstol, som dock fastställde resultatet och Felix Tshisekedi svors in som president. Han har sedan dess beslutat om att ingå en koalition med sin företrädare Joseph Kabila och dennes koalition FCC. Men ännu finns ingen regering på plats.
I den exklusiva intervjun uttrycker nu ärkebiskopen av Kinshasa oro över att den tidigare regimen fortfarande kontrollerar den politiska makten och att den valde presidenten inte fått ”fria händer”.
Biskopen Ambongo uppmanar Felix Tshisekedi att arbeta med sina tidigare kamrater från den politiska oppositionen för att lösa situationen: “Blockera inte folkets vilja till förändring”, varnade han och tillade att ”den gamla regimen kontrollerar fortfarande parlamentet, den konstitutionella domstolen, polisen, armén och säkerhetstjänsterna. Vi ser fram emot bildandet av en ny regering.”
Under tiden, för att hjälpa den nya presidenten har biskopen flera idéer: “Det första är det vanliga samarbetet mellan kyrkan och myndigheterna, det som alltid har funnits”.
För det andra vill man hjälpa honom på andra sätt “med tanke på hans delikata situation”. Biskopen menar att han nu måste samarbeta med hans tidigare oppositionskamrater, “eftersom landet inte är tillräckligt befriat”.
Samtidigt poängterar biskopen Ambongo att om det inte skipas någon riktig rättvisa, vilken är ”ryggraden för framtiden” så ”kommer ingenting att fungera”
Biskopens huvudbudskap är att folket krävt förändring – men trots detta fortsätter det gamla systemet att leda landet: ”Så vi påminner beslutsfattare om att oavsett karaktären av deras koalition – vill folket ha förändring. Blockera nu inte detta folks önskan.”
Av Joseph Kafuka
Hjälp oss skriva mer om Demokrati!
Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.
Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.
Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.