Nyheter om , , ,

Kenyansk aktivist kan bli dömd till fängelse i Qatar

Sedan 2018 har den kenyanske aktivisten Malcolm Bidali skrivit om migrantarbetarnas situation i Qatar. Han greps i början av maj men släpptes fyra veckor senare. Nu har ett åtal väckts mot honom som vid dom kan leda till ett fängelsestraff på tio år.

Den kenyanske aktivisten och säkerhetsvakten Malcolm Bidali står åtalad för att ha mottagit pengar från utländska aktörer för att sprida desinformation om Qatar. 

Han greps den 4 maj och hölls anhållen i nästan fyra veckor men släpptes sedan den 2 juni. 

I samband med hans frigivning offentliggjorde kommunikationskontoret för landets regering att de har väckt ett åtal mot honom, och att ärendet nu ska utredas av åklagarmyndigheten. 

Vid dom kan Bidali få upp till tio års fängelse och böter på nästan 35 000 kronor.

Bakgrunden till gripandet tros vara hans publiceringar på bloggen “Noah articulates” där han sedan 2018 har skrivit under en pseudonym om migrantarbetarnas situation i Qatar.

Hans arbete har även publicerats på organisationens “Migrants rights” hemsida där han lyfter personliga berättelser och egna intryck.

Bara några dagar innan sitt gripande gjorde han en online-presentation om just situationen för migrerande arbetare i Qatar, vilket var hans första offentliga framträdande.

– Malcolm har släppts ur häktet men anklagelserna mot honom kvarstår och under sin tid som frihetsberövad har han inte fått någon juridisk rådgivare. Anklagelserna mot honom syftar bara till att tysta en stark röst som uppmärksammar människorättsbrott mot migranter i landet, skrev organisationen Migrant Rights i samband med att Bidali släpptes.

Enligt Amnesty International ska Bidali har fått en tweet en vecka före sin arrestering som innehöll en YouTube-länk som såg ut att tillhöra Human Rights Watch.

Efter att ha analyserat länkhänvisningen kunde Amnesty konstatera att den ledde till en URL, som kunde registrera IP-adressen och annan information om den person som klickade på länken.

Någon uppgav sig alltså för att vara en betrodd källa och kom åt bland annat Bidalis personuppgifter och information genom ett klassiskt nätfiske som metoden kallas.

– Även om vi inte kan bekräfta vem som var ansvarig för nätfiskeattacken mot Malcom Bidali antyder hans arrestering som skedde kort därefter att den var riktad mot honom för hans aktivism, skrev Amnesty efter att ha offentliggjort sin analys.

Den kenyanska aktivisten och säkerhetsvakten Malcolm Bidali står åtalad för att ha mottagit pengar från utländska aktörer för att sprida desinformation om Qatar. 

Efter att Bidali greps hölls han anhållen i åtta dagar innan de qatariska myndigheterna meddelade att han var i deras förvar. Däremot vägrade de att berätta var han hölls vilket ledde till att organisationerna “Migrant Rights”, “FairSquare”, “Amnesty International”, “Human Rights Watch” och “the Business & Human Rights Resource Centre” tillsammans i ett gemensamt uttalande krävde att han skulle släppas:

”Myndigheterna i Qatar har inte svarat på de upprepade uppmaningar från Malcolm Bidalis mor och våra organisationer om information om honom, och trots att det är flera veckor sedan han togs från sitt hem är hans vistelseort ett mysterium. Det finns inga bevis för att han ska hållas kvar för något annat än sitt legitima mänskliga rättighetsarbete där han har utövat sin yttrandefrihet och riktat en strålkastare på Qatars behandling av migrerande arbetare”, skrev organisationerna.

I ett gensvar sa Qatars nationella mänskliga rättighetskommitté (NHRC) att myndigheter i landet gavs obegränsad tillgång till Bidali, och att han behandlades väl. De tillade även att personal från den kenyanska ambassaden hade besökt honom och att han hade kontakt med sin familj samt den Internationella arbetsorganisationen (ILO).

Inte förrän den 20 maj kom ett livstecken från Bidali när han slutligen fick ringa sin mor. Under samtalet berättade han att han var oskadd men att han var isolerad 23 timmar per dag, samt att han inte hade fått tillgång till juridisk representation.

Han berättade även att han övervakades av två vakter vid tidpunkten för samtalet.

– Även om det är en enorm lättnad att veta att Malcolm lever är bristen på information svår att acceptera, och det faktum att han är i isolering är extremt oroande, sa hans mamma Maggie Turner efter att ha pratat med sin son.

När Malcom Bidali till slut släpptes väcktes åtalet mot honom starka reaktioner, och många aktörer slöt sig upp bakom honom och sa att hans texter inte var uppdiktade utan handlade om en pågående situation med riktiga människor.

Sedan landet blev tilldelat att vara värd för VM 2022 har pressen från omvärlden att förbättra arbetarnas rättigheter varit i centrum. Mest kritiserat var det kontroversiella kafala-systemet som knöt arbetare till sina arbetsgivare och hindrade dem från att byta jobb utan deras tillstånd

Även om systemet har avvecklats har rättigheterna, speciellt för migrantarbetare som utför byggnadsarbet, inte förbättrats vilket påvisas i Bidalis olika projekt som han har publicerat online.

– Qatar har gjort framsteg med reformer och samverkan med internationella fackföreningar och organisationer, men det som hände med Malcolm förändrar allt detta, sa talesmannen från Migrant Rights efter att åtalet om Bidali blev offentligt.

En av Malcolm Bidalis publiceringar på hans instagramkonto.

Verkligheten för många migranter syns i Bidalis senaste arbete som han påbörjade strax innan sitt gripande. Projektet består av en bildserie på 26 bilder där varje bild har tilldelats en bokstav från det latinska alfabetet. 

Tillhörande bilderna var en text som beskrev en migrantarbetares levnadsförhållande, och respektives arbetsgivare hade blivit taggad i bilden.

Just slagkraften online har Bidali beskrivit som stor och i en intervju som han gjorde med Thomson Reuters Foundation från Doha bara tre dagar innan sitt gripande berättade han om vilka effekter man kan få genom att nå ut till människor via sociala medier.

– När du väl har sett kraften i sociala medier har du sett människor som vill förändra saker och du inser att dina ord, fantasi och konst har förmågan att skapa den här reaktion, sa han.

I dagsläget har inget officiell domstolsdatum för Bidali presenteras av myndigheterna.

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.