Nyheter om

Journalister tilldelas Nobels fredspris 2021

Journalisterna Maria Ressa och Dmitrij Muratov tilldelas Nobels fredspris 2021 för att värna press- och yttrandefriheten. 

Maria Ressa och Dmitrij Muratov, journalister från Filippinerna respektive Ryssland, delar på Nobels fredspris 2021.

– De tilldelas priset för sina insatser att skydda yttrandefriheten, vilket är en förutsättning för demokrati och varaktig fred, säger Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen vid prisutdelningen. 

Maria Ressa är en filippinsk journalist och författare. Hon är även redaktör för webbtidningen Rappler. Hon har länge kämpat för yttrandefriheten och har bland annat granskat president Rodrigo Dutertes kontroversiella antidrogkampanj. Därefter har hon utsatts för hot och blev även fängslad 2019 för förtal. Idag är hon ute mot borgen. 

Dimitrij Muratov är journalist och chefredaktör för den ryska tidningen Novaja Gazeta som sägs vara den mest oberoende tidningen i Ryssland. Trots ständiga hot och svåra förhållanden i landet har Muratov försvarat yttrandefriheten och inte klivit åt sidan i sin roll som chefredaktör, trots bland annat mord på kollegor. 

Fredspriset delas ut i en tid av många utmaningar för press- och yttrandefriheten. Man hoppas med priset kunna kasta ljus på journalisters situation i hela världen, och hur farligt det kan vara att utöva yttrandefriheten.

– De är representanter för alla journalister som står upp för dessa ideal i hela världen, säger Berit Reiss-Andersen. 

“Maria Ressa – World Economic Forum on East Asia 2014” by World Economic Forum is licensed under CC BY-NC-SA 2.0
Dmitry Muratov (Mikhail Dzhaparidze / TASS)