
Nyheter om Demokrati, Montenegro
Historiskt maktskifte kan ske i Montenegro
Tre oppositionspartier ser ut att kunna få majoritet i Montenegros parlament. Det sittande partiet förlorar i så fall makten för första gången på 30 år.
Av Brit Stakston 1 september, 2020
Det regerande partiet DPS, Demokratska Partija Socijalista, gjorde sitt sämsta resultat sedan 1990 i söndagens val i Montenegro och förlorade sju mandat jämfört med 2016. De förblir det starkaste partiet med sina 30 mandat men saknar ännu en koalitionspartner för att nå en majoritet.
En koalition är dock vad tre oppositionspartier som bildat en allians har, bestående av det högerinriktade serbienvänliga ZBCG, “För Montenegros framtid”, med 27 mandat, EU-vänliga MNN, “Fred är vår nation”, med tio mandat samt progressiva URA “Enade reformåtgärder”, som enligt prognoserna fått fyra mandat.
De uppnår i så fall en majoritet med 41 mandat av de 81 i parlamentet.
Vinner de majoritet har de redan idag aviserat att de avser att fortsätta arbeta för ett EU-inträde.
Det socialdemokratiska partiet som var en av det sittande partiet DPS koalitionspartner tidigare beräknas enbart få 2 mandat och en annan koalitionspart fick inte tillräckligt med röster för att knipa något mandat. Sammantaget uppnår därför inte DPZ tillräckligt många mandat för en styrande koalition med 39 eller 40 mandat.
Det pågår i skrivande stund ett pusslande och Montenegros starke man, partiledaren för DPS och presidenten Milo Đukanović har ännu inte gett upp med hänvisning till att de är det största partiet. Detta trots att övriga partier hittills uteslutet samarbete med dem. DPS har sitt ursprung i Jugoslaviens kommunistförbund och detta är första gången de inte med hjälp av andra småpartier kunnat regera.
Đukanović kan enligt konstitutionen sitta kvar till 2023 men har öppnat att han avgår om den nya koalitionen får majoritet.
Oro finns för att de religiösa och etniska konflikterna ska öka när oppositionen firar sina valframgångar de kommande dagarna. I Montenegro identifierar sig 45 procent som montenegriner, 29 procent som serber och cirka 8 procent som serber.
Flera eftervalsanalyser pekar på att de protester runt den omdiskuterade religionsfrihetslagen med hårda krav på kristna församlingar har påverkat valutgången. Det är en lag som den serbisk-ortodoxa kyrkan i Montenegro menade kommer att leda till att de kommer att berövas sin egendom. Den polarisering som lagen orsakade anses nu ha gynnat oppositionen. En annan bidragande faktor är att den sittande regeringen återkommande anklagats för korruption bland annat i omfattande protester under året.
Oron som fanns för att lågt valdeltagande under coronapandemin var inte befogad. Valdeltagandet var högre än 2016 och beräknas landa på cirka 75 procent.
Valet bevakades av en internationell delegation från OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, med 12 valobservatörer och leddes av riksdagsledamoten Margareta Cederfelt från Moderaterna.
Delegationens uppgift var att följa om valet i Montenegro var öppet och genomfördes på ett korrekt sätt. De var på plats i huvudstaden Podgorica under valdagen och observerade valtillfället, förseglade röstsedlar och övervakade rösträkningen i vallokaler.
Igår lämnade valdelegationen ett preliminärt uttalande och uppger att valprocessen hanterades transparent och korrekt men menar också att missbruk av statliga resurser gav regeringspartiet en orättvis fördel under kampanjandet med en dominerande roll i medier på grund av bristande mediemångfald.
De noterar också att kampanjen var fredlig men med en konfrontativ ton. Valobservatörerna lyfter fram att trots en pågående pandemi kunde valkandidaterna nå ut till väljarna genom nätet, kampanjbussar och mindre möten.
De betonar dock att bristen på oberoende medier leder till att medborgare hänvisas till egenproducerade informationsfilmer från partierna vilket sänker kvaliteten på den information en väljare får inför sitt beslut.
Det är också den bristen samt luckor i lagstiftningen som medförde att valobservatörerna riktar kritik mot att statliga resurser användes för det sittande partiets kampanj.
Läs mer:
Montenegro´s Disjointed Opposition Faces Challenge in Forming Govt
Election in Montenegro: Opposition parties jointly win a tight majority of seats
Av Brit Stakston
Hjälp oss skriva mer om Demokrati!
Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.
Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.
Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.