
Nyheter om Digitalisering
Emanuel Karlsten: "Upphovsrättsdirektivet antaget"
Upphovsrättsdirektivet antogs – med artikel 13 och 11 oförändrat. Det blev en snabb omröstning. Och med fem rösters marginal förkastades förslaget om att införa förändringar i avtalet. Därifrån blev det odramatiskt. Hela direktivet antogs med bred marginal, 348 för, 274 mot, och efteråt utbröt applåder i plenum.
Av Emanuel Karlsten 26 mars, 2019
Det innebär att medlemsländerna från och med nu får två år på sig att införa direktivet som lag. Det innebär också att upphovsrättshavare får en chans att förhandla med nätjättar – som i sin tur måste filtrera alla användares innehåll och stoppa alla upphovsrättsbrott.
Att direktivet skulle antas, var väntat. Den verkliga brännpunkten var om artikel 13 och 11 skulle röstas bort. Men det fick plenum aldrig chans till. Med fem rösters marginal valde de 751 ledamöterna bort möjligheten att rösta om ändringsförslag.
- Därför återpublicerar vi
- Vi på Blankspot har med stor igenkänning följt Emnauel Karlstens insamling och reflektioner om hur det är att vara en crowdfundad medieaktör. Allt ifrån krav på transparens, skillnad mellan journalistik och aktivism, creative commons licensiering samt hur det är få intervjuer när man är en mer okänd medieaktör och uppskattar att fler publicerar material med cc-by-licens. / Redaktionen.
Hur ledamöterna röstade är ännu inte redovisat. Tidigare har vi berättat att de svenska Socialdemokraterna är splittrade och att flera röstar för. De socialdemokratiska ledamöterna är de enda svenska ledamöterna som på förhand berättat att de ska rösta för direktivet – alla andra har sagt att de röstat nej.
Om tre svenska ledamöter hade röstat ja, hade det alltså räckt att de bytt sida, för att ändringsförslagen om artikel 11 och 13 hade fått en chans att röstas igenom.
Detta är en text publicerad under creative commons licensen CC-BY av journalisten Emanuel Karlsten som crowdfundat till rapportering om upphovsrättsdirektivet, läs gärna hela bevakningen på hans blogg och följ hans uppdateringar på Twitter. Foto: Herman Caroan, ccby