Nyheter om , ,

Demonstrationer mot Trumps kulturpolitik

En stor manifestation mot Trump-administrationens planerade nedskärningar i stödet till bibliotek, museum, kulturhus och teatrar, fick såväl kända Broadway-skådespelare och stjärnfotografer som Annie Leibovitz att göra gemensam sak på trapporna till New Yorks stadshus i början av april. I kön till inpasseringskontrollen stod en bildskygg pinförsäljare, som reser runt bland delstatens anti-Trump-manifestationer och säljer sina […]

En stor manifestation mot Trump-administrationens planerade nedskärningar i stödet till bibliotek, museum, kulturhus och teatrar, fick såväl kända Broadway-skådespelare och stjärnfotografer som Annie Leibovitz att göra gemensam sak på trapporna till New Yorks stadshus i början av april.

I kön till inpasseringskontrollen stod en bildskygg pinförsäljare, som reser runt bland delstatens anti-Trump-manifestationer och säljer sina egendesignade pins och kylskåpsmagneter:

Well, det har gått bättre, skrattade han. Men konstnärer har väl inte de djupaste plånböcker. Ändå har jag designat en pin speciellt till den här dagen, säger Bernie och visar upp sin pin.Hundratals hade samlats för manifestation mot Trumps kulturpolitik.

Väl inne på området stod Ford Gradel, Managing Director verksamhetschef på Poets & Writers, (en nationell serviceorganisation för poeter och författare) med delade känslor för inför manifestationen.

Samtidigt som hon ansåg att det är viktigt att USA:s olika kulturgrenar står enade och höjer sina röster mot att “pengarna ska gå till militären och den redan minimala kulturdelen av budgeten krympas ytterligare”, uttryckte hon sorg över att hennes land nu är så splittrat.

Brandtal hölls av bland andra kommunfullmäktiges ordförande Melissa Mark-Viverito, den första latinamerikanska kvinnan på en politisk position som innefattar hela staden New York, och skådespelarfacket Equitys stridbara ordförande Mary McColl.

Melissa Ford Gradel och övriga kulturchefer har anledning att oroas. Om president Trumps budgetförslag går igenom tvingas fyra centrala amerikanska kulturorganisationer troligtvis stänga ned: National Endowment for the Arts, National Endowment for the Humanities, Institute of Museum and Library Services och Corporation for Public Broadcasting, det vill säga public service-tv.

Nedskärningarna skulle drabba totalt 19 kulturinrättningar och spara 971 miljoner dollar i den nationella budgeten men, menade de församlade kulturarbetarna, förändra det amerikanska samhället till det sämre:

– Konst spelar roll!, sade den lokala konsthögskolestudenten Stephanie. Hon hade kommit till stadshuset efter att i frustration ha sökt efter anti-Trump-protester på nätet. Om New York förlorade det här ekonomiska stödet… Det skulle verkligen skada vår stad.En av demonstranterna håller upp ett plakat med textenThe earth without art is just “eh”.

Kritiker av Trumps budgetförslag har reagerat särskilt starkt på att bibliotek, museum och public service-medier står i riskzonen för att stängas ned eller utarmas avsevärt.

De menar att det handlar om institutioner och organisationer som garanterar att alla amerikaner, oavsett var de befinner sig geografiskt i landet och oavsett vilka ekonomiska resurser de har, kan tillgodogöra sig kultur och information.

Manifestationen vid stadshuset avslutades med ett månghundrahövdat vrål av ursinne: “This is the sound of resistance” och på ett av de vajande plaketen som stack upp stod det: The earth without art is just “eh”.