Analys om , ,

Dags att ladda ner Tiktok innan Trumps förbud börjar gälla

Under fredagen meddelade Trumpadministrationen i ett pressmeddelande att man för att skydda ”USA:s nationella säkerhet” förbjuder nya användare att ladda ner eller uppdatera apparna Tiktok och Wechat. Läs Brit Stakstons analys av de senaste turerna.

Vita Huset har därmed höjt insatsen i den pågående techkonflikten mellan USA och Kina.

Beslutet ska gälla från och med natten till måndagen.

De båda apparna kommer därmed inte längre kunna uppdateras hos Google Play eller Apple App Store. Eventuella funktionsuppdateringar som löpande görs av alla mobilappar för att till exempel åtgärda säkerhetshål som dyker upp eller andra uppdateringar kommer inte längre vara tillgängliga för amerikanska användare.

Ironiskt är att förbudet om att inte kunna uppdatera apparna de facto innebär ökade risker för användarna.

Förbudet innebär att man vill ”eliminera åtkomst till och avsevärt minska funktionaliteten” hos dessa appar och i pressmeddelandet tydliggörs att allt sker för att skydda amerikaner från det kinesiska kommunistpartiet.

– Å presidentens vägnar har vi vidtagit betydande åtgärder för att bekämpa Kinas skadliga insamling av amerikanska medborgares personuppgifter, samtidigt som vi främjar våra värderingar, demokratiskt baserade normer och tydligt tillämpar amerikanska lagar och regler, säger den amerikanske handelsministern Wilbur Ross.

För Wechats del handlar det om ytterligare restriktioner bland annat ett förbud för transaktioner samt ett förbud mot att företag i USA säljer dem tjänster.

Amerikanska företag kommer enligt det amerikanska handelsdepartementet att kunna fortsätta använda Wechat i Kina vilket välkomnas av företag som Disney och Walmart som därmed kan fortsätta ta betalt på den kinesiska marknaden.

Men frågan är om inte Kina, om detta förbud träder i kraft, kommer agera på liknande sätt mot amerikanska företag.

Det amerikanska handelsdepartementet aviserar också att förbudet kan komma att gälla fler av de appar som Wechats ägare, Tencent, tillhandahåller.

Handelsdepartementet uppger att dess båda appar samlar in stora mängder av data från användare, inklusive nätverksaktivitet, platsdata samt surf- och sökhistorik. De menar också att det kinesiska kommunistiska partiet har visat att de är villiga att använda datan i kinesiska appar på ett sätt som hotar den nationella säkerheten, utrikespolitiken och ekonomin i USA.

Detta trots att det ännu inte finns några konkreta bevis för detta.

Inte ens CIA har kunnat påvisa det.

Den slags data de uppger att de kinesiska apparna samlar in är den typen av data som samlas in av de flesta appar, för att de ska fungera.

Bytedance som äger Tiktok säger att de tillmötesgått många krav och gett ökad insyn för att möta säkerhetskraven samt att de aldrig skulle ge amerikanska användares data till den kinesiska staten.

Även Tencent som äger Wechat motsäger sig beskrivningen av deras plattform som ett säkerhetshot och menar att de alltid haft högsta säkerhet och integritet för sina användare i fokus.

Kina har, enligt The Guardian, reagerat med att anklaga USA för “mobbning” och uppger att de kommer genomföra, ospecificerade, motåtgärder om förbudet börjar gälla.

Om detta träder i kraft kommer så småningom många av de 50 miljoner dagliga Tiktok användarna i USA och framför allt alla kreatörer som får sin försörjning via Tiktok att reagera.

Wechat har 3.1 miljoner månatliga aktiva Wechat-användare i USA.

Några Wechatanvändare har bildat ”U.S. WeChat Users Alliance” och har helt utan koppling till Tencent eller Tiktok stämt den amerikanska regeringen för beslutet att förbjuda appen.

En process som blir intressant att följa.

5.9 procent av den amerikanska befolkningen definierar sig som “asian-american” och en andel av de äldre i den gruppen kan inte läsa engelska och använder sig mestadels av Wechat för kontakt med släkt och vänner.

Det är inte bara användarna som reagerat. Adam Mosseri som är chef över Instagram skriver på Twitter att ”ett amerikanskt TikTok-förbud skulle vara ganska dåligt för Instagram, Facebook och internet i stort”.



Även yttrandefrihetsförespråkare har reagerat och en ledare i tidningen Wall Street Journal menar att förbudet bryter mot amerikanernas konstitutionella rättigheterna.

Vid en genomläsning av pressmeddelandet och uppföljande intervjuer med president Trump är det tydligt att cirkusen runt Tiktok mer handlar om ett handelskrig vars syfte är att försöka hindra en konkurrents tillväxt än en genuin omsorg om amerikanska appanvändare.

Orden om att försvara demokratiska värden och skydda användarna matchas inte av starka åtgärder från Trumpadministrationen på andra områden.

Deras avtryck hittills för techindustrin har mest handlat om att driva på den amerikanska AI-utvecklingen samt att trappa upp handelskriget med Kina genom till exempel förbudet för Huawei och andra kinesiska bolag. Handelskriget med Kina ses av många som underminerande för de amerikanska möjligheterna att ligga i framkant med forskning och utveckling. När bolag inte vågar starta verksamheter i USA begränsar det den nya spelplanen för techindustrin.

För internets utveckling i stort tog man också för två år sedan beslutet att ta bort lagarna för den amerikanska nätneutraliteten som initierades av Obama.

Summa summarum finns det alltså väldigt lite som gjorts av Trumpadministrationen för att skydda användarnas integritet, internets utveckling i stort eller hoten mot demokratin genom datainsamling av utländska eller inhemska aktörer.

På ytan är förbudet av de här kinesiska apparna ett försvar av nationens säkerhet, men är allra mest ett försök att hindra kinesiska konkurrenter som troligen drabbar hela techsektorn i USA.

Det sker också till ett högt pris för användarna som inte alls gynnas av en ännu starkare monopolsituation. Och absolut inte av att deras datasäkerhet och integritet bara tas på allvar när det gäller kinesiska appar.

Eller så är det senaste draget bara ett effektivt förhandlingsknep som tvingar Bytedance och Kina till förhandlingsbordet med nya alternativ.

**

Brit Stakston bevakar frågor kring demokrati och digitalisering för Blankspot och hennes tidigare analyser kan läsas här. Hon arbetar även med att missionera, föreläsa och skriva böcker om digitaliseringen och dess påverkan på samhället. För att inte missa någon analys anmäl dig till Blankspots nyhetsbrev.

Bild: Montage (Bilden av Trump tagen av Gage Skidmore).

Lästips:

Det amerikanska Handelsdepartementets pressmeddelande:

Commerce Department Prohibits WeChat and TikTok Transactions to Protect the National Security of the United States

Wall Street Journal

U.S. Bans Chinese Apps TikTok and WeChat, Citing Security Concerns

CNN

US will ban WeChat and TikTok downloads on Sunday

The Information

What TikTok Ban Means for Google, Facebook, Apple: The Information’s Tech Briefing

The Guardian

China attacks US ‘bullying’ over ban on Tiktok and WeChat

Legalbusiness online

WeChat users sue Trump: The lawyer’s perspective