Nyheter om ,

Åtalad för journalistmordet i Slovakien – frias

Affärsmannen Marian Kockner som åtalats för att ha beställt morden på den undersökande journalisten Jan Kuciak och hans fästmö Martina Kusnirova frias för inblandning i morden.

I februari 2018 sköts Jan Kuciak och Martina Kusnirova till döds i sitt hem utanför Bratislava. Miroslav Marcek, en före detta soldat, dömdes i våras till 23 års fängelse efter att ha erkänt dådet. Ytterligare en person har dömts för inblandning i fallet, då till 15 års fängelse för medhjälp till mord.

Journalisten Jan Kuciak granskade affärsmannen Kockners verksamhet vilket enligt åklagaren skulle vara motivet till att Kockner beställde mordet på journalisten Jan Kuciak och Martina Kusnirova.

Men enligt domstolen är det inget som åklagaren lyckats leda i bevis.  Kockner dömdes bara till böter för olaga vapeninnehav efter att 60 patroner hittats i hans hem.

Sedan en tid dör fler journalister utanför krigszoner än i krigszoner. Under 2018 så mördades också flera undersökande reportrar i Europa och under 2019 dödades 29 journalister utanför krigszoner i världen och 20 journalister i en krigszon. 

Enligt en rapport från UNESCO har antalet mord på journalister ökat med 18 procent den senaste femårsperioden: 495 journalister har mördats och endast 12 procent av morden har klarats upp.

Bild: Slavomír Frešo Efter att journalisten Ján Kuciak hittats mördad uppstod en politisk kris i Slovakien med flera stora demonstrationer som tvingade premiärministern att avgå.