Chefredaktören Danny Fenster greps på flygplatsen i Rangoon i maj och fördes till det ökända Inseinfängelset. 11 dagar senare är han fortfarande fängslad. Nu vädjar familjen och pressfrihetsorganisationer om Danny Fenster frisläppande.
Av Martin Schibbye 4 juni, 2021
Tidigt på morgonen den 24: e maj vaknade journalisten Danny Fenster bror av en rad textmeddelanden. Danny Fenster skrev att han hölls kvar på flygplatsen Yangon International Airport när han försökte flyga hem till Michigan.
I en intervju med Washington Post berättar brodern att han redan då förstod att detta inte skulle sluta bra.
Hans bror hade länge arbetat som chefredaktör för nyhetsbyrån Frontier Myanmar och situationen för journalisterna på publikationen hade blivit allt svårare efter att militärjuntan tog makten under en kupp i februari.
Elva dagar efter gripandet vet familjen fortfarande inte varför Danny Fenster arresterades eller i vilken typ av tillstånd han befinner sig i.
Allt de vet är att han sitter i landets ökända Insein-fängelse.
Brodern berättar för Washington Post att de vet att amerikanska tjänstemän arbetar på fallet men också att militärjuntan nekat någon från ambassaden att träffa honom.
– Vi är säkra på att människor på den allra högsta nivån på USA: s ambassad arbetar med detta och att det är en prioritet för dem, säger Bryan Fenster till Washington Post.
Danny Fenster är den fjärde utländska journalisten som hålls kvar sedan februari-kuppen och den andra amerikanen.
Biträdande utrikesminister Wendy Sherman sade på onsdagen att militärjuntans handlingar utgjorde en “oacceptabel attack mot yttrandefriheten.”
Olika människorättsorganisationer i landet gör bedömningen att den nya militärregeringen har arresterat ungefär 4000 människor sedan kuppen i februari i ett försök att slå ner mot oppositionen.
Myanmars militära regering har inte gett någon officiell förklaring till fängslandet men familjen antar att det rör sig om en del av en större kampanj för att tysta journalister.
Tidningen Frontier Myanmar som han arbetade på sedan augusti 2020, har publicerat flera artiklar och reportage där man lyft fram potentiella brott mot de mänskliga rättigheterna som har ägt rum sedan kuppen.
Familjen som intervjuas i Washinton Post uppger att de är rädda för att Danys situation kan glömmas bort om hans namn inte längre finns i nyheterna. De har byggt en hemsida för den fängslade journalisten och uppmuntrar allmänheten i USA att kontakta politiker för att fallet ska prioriteras.
– Vi är mest bekymrade över hans välbefinnande och vill bara få det bekräftat att han är okej, säger Bryan Fenster till Washington Post.
En av de pressfrihetsorganisationer som kräver att han släpps är International Press Institute (IPI), ett globalt nätverk av redaktörer, mediechefer och journalister:
– IPI uppmanar till omedelbar frigivning av Danny Fenster. Hans gripande visar återigen att varken lokala eller utländska journalister är säkra från godtycklig arrestering i Myanmar, säger IPI: s verkställande direktör Barbara Trionfi i ett uttalande.
I ett uttalande från tidningen Frontier Myanmar på Facebook skriver de: ”Vi vet inte varför Danny häktades och har inte kunnat kontakta honom sedan i morse. Vi är bekymrade över hans välbefinnande och kräver att han omedelbart släpps. Våra prioriteringar just nu är att se till att han är säker och att ge honom den hjälp han behöver. ”
Flera andra utländska journalister har arresterats eller tvingats lämna landet efter att deras ackreditering återkallats. Bland dem den polska journalisten Robert Bociaga, som utvisades från Myanmar, och den japanska journalisten Yuki Kitazumi, som nyligen deporterades till sitt hemland.
Frilansjournalisten Yuki Kitazumi greps i april och hölls i fängelset Insein i Rangoon, där många regimkritiker hålls men släpptes i maj. Statliga medier i Japan har, enligt TT, rapporterat om att anklagelserna mot journalisten lagts ned sedan Japan begärt att han skulle släppas.
Sedan militärkuppen i Myanmar i början av februari har regimen stängt flera mediehus och arresterat minst 85 journalister, varav 49 är kvar bakom galler.
Skolorna i Myanmar öppnade officiellt igen i veckan, för första gången sedan militären grep makten för fyra månader sedan. Men många lärare och elever valde att stanna hemma i trots mot juntan.
Den politiska krisen i kombination med pandemin gör att nära halva Myanmars befolkning, 25 miljoner människor, riskerar att leva i fattigdom 2022, har FN:s utvecklingsprogram (UNDP) varnat för. Utvecklingen riskerar att gå tillbaka till 2005 års nivåer – då militären också styrde.
(Photo: Frontier Myanmar)