Internationella journalister förbjuds att filma migrantarbetare i deras egna hem under VM i Qatar. Det fastställs i de inspelningstillstånd som landets kommitte har tagit fram inför det kommande världsmästerskapet.
Av Linnea Bergqvist 19 oktober, 2022
I en artikel i The Guardian framkommer nya uppgifter om regler för medier som Qatar har utfärdat för journalister under det kommande världsmästerskapet i landet. De nya reglerna förbjuder bland annat all filmning på och vid statliga byggnader, universitet, gudstjänstlokaler, sjukhus och bostäder.
I praktiken kommer det här att försvåra journalisters rapportering av exempelvis migrantarbetarna situation eller möjligheterna att genomföra intervjuer kring ämnen som människor kan vara ovilliga att diskutera offentligt.
Enligt James Lynch från människorättsorganisationen FairSquare innebär de nya reglerna stora restriktioner för de internationella medierna och kommer att göra det svårt för tv-team att följa icke-fotbollsrelaterade berättelser.
– Det skulle vara otroligt svårt att fullt ut följa dessa villkor, om till och med filmning nära privat eller statlig egendom bryter mot villkoren för ett tillstånd. Detta kommer sannolikt att ha en allvarlig effekt på det fria ordet. Hur många organisationer kommer att tillåta rapportering om Qatars sociala frågor om de riskerar att hamna i domstol? säger han.
För att få ett inspelnings- eller fotograferingstillstånd måste aktörerna som ansöker om det först godkänna de nya reglerna. Däremot framkommer det inte om publiceringen av skriftliga inslag (utan bilder) kräver ett liknande tillstånd.
Enligt organisatörerna bakom världsmästerskapet, har reglerna inte utfärdats för att begränsa medierna utan är istället en uppdaterad version – mildare än de tidigare riktlinjerna.
Bland annat ska ett krav, att TV-bolag måste få sitt material godkänt innan publicering, tagits bort.
Trots att reglerna säger att filmning är tillåten över hela Qatar kvarstår faktumet att inga filmsekvenser eller foton får tas på vissa platser, något en talesman från kommittén menar har tillämpats för att skydda varje individs integritet.
– Det är viktigt att klargöra att filmning på privat egendom i vilket land som helst förblir föremål för godkännande av ägaren/operatören av fastigheten, säger talesmannen men nämner inget om att förbudet upphävs även om fastighetsägaren godkänner inspelning.
Den qatariska regeringen har beskyllts för att utöva mediecensur och inte respektera yttrandefriheten, anklagelser som har blivit fler sedan ett antal journalister har gripits efter att ha rapporterat om kontroversiella frågor .
Bland annat tvingades en grupp reportrar från BBC att tillbringar två nätter i ett fängelse år 2015 efter att de hade undersökt bostadsförhållandena för migrantarbetare. I november förra året greps även de två norska journalister Halvor Ekeland och Lokman Ghorbani efter att har undersökt villkoren för landets gästarbetare.
Journalisterna hölls frihetsberövade i 32 timmar innan de fick lämna landet, men materialet som de hade införskaffat fick de inte ta med sig. De tvingades även skriva under ett dokument på arabiska. Halvor Ekeland meddelade i veckan att han inte kommer återvända till landet under VM.
– Det kan vara ett helt oskyldigt dokument eller så är det ett dokument där det till exempel står att jag inte får komma tillbaka in i landet. Problemet är att jag inte vet. Det är inte tryggt nog att resa tillbaka, säger Ekeland till TT.

Bild: Halvor Ekeland
Qatar har även fått kritik för sina strikta lagar som privatpersoner måste upprätthålla för att inte risker att åtalas. Svordomar, offentliga uppvisningar av tillgivenhet och att klä sig oskäligt ses som stötande, och all form av “homosexuellt beteende” är olagligt.
Att lägga ut material som förolämpar, anses förtala eller är kulturellt okänsligt kan också betraktas som ett brott. Specifikt en lag, den om “spridning av falska nyheter på nätet”, har använts frekvent i åtal mot aktivister och andra privata aktörer som har skrivit om situationen i landet.
En av de är den kenyanska aktivisten Malcolm Bidali som Blankspot tidigare har skrivit om.
I över tre år skrev han om migrantarbetarnas situation fram till att han greps i maj år 2021, det här efter att ha blivit anklagad för att ha mottagit pengar från utländska aktörer för att sprida desinformation om Qatar.
Efter fyra veckor, och ett stort påtryck från flera människorättsorganisationer, blev han frisläppt men tvingas betala 5883 euro till landet för att ha “sänt och publicera falska nyheter i avsikt att äventyra statens säkerhet”.
Hans berättelse är bara en av många och enligt Jemimah Steinfeld, chefredaktör på Index on Censurship, verkar inspelningstillståndet vara “avsiktligt tvetydiga” för att göra aktörer osäkra på vad de får göra.
– Frågan är om det kan finnas berättelser som de fortfarande kan göra inom ramen för det avtalet, och är det viktigare att de gör de berättelserna?” Om BBC i princip skjuts in i en position där allt de kan göra är att rapportera om glansen av det [turneringen], då skulle det bli ett dåligt resultat, säger hon.
Medan BBC fortfarande inte har kommenterat om de har gått med på eller ifrågasatt reglerna för filmtillståndet sade en taleskvinna från företaget att kanalen sedan tidigare har “tagit upp aktuella frågor som en del av sin bevakning” och att rapporteringen från det kommande världsmästerskapet “inte kommer att bli annorlunda.”
En talesman från tv kanalen ITV gjorde ett liknande uttalande där de påpeka att deras nyhetsteam har genomfört “omfattande rapportering om beslutet att tilldela turneringen till Qatar och frågorna kring värdnationens mänskliga rättigheter” och att de kommer att fortsätta att göra det.
– Vår journalistik kommer att vara starkt oberoende. ITV:s World Cup-turneringsbevakning kommer att fokusera på fotbollen, men kommer inte att skygga för kontroverserna utanför planen, säger talesmannen.
Några som däremot har gjort det tydligt att de inte kommer att arbeta aktivt för att lyfta den kontroversiella sidan av världsmästerskapet är det konservativa tv-bolaget FOX news.
Under föregående vecka sa kanalens verkställande producent för VM-bevakningen, David Neal, att deras tittare inte vill se nyhetsrapportering om Qatars policy gällande miljöpåverkan, lagar som kriminaliserar HBTQ-beteenden eller migrantarbetarnas situation.
– Vår hållning är att om det påverkar vad som händer på spelplanen, kommer vi att täcka det och täcka det fullt ut – men om det inte gör det, om det är underordnat till historien om turneringen, finns det många andra medieföretag som kommer att täcka det, säger han.
Den internationella fotbollsfederationen FIFA har även uttalat sig i vilket de sagt att de arbetar nära Qatar och kommittén för att säkra fria arbetsförhållanden för de journalister och tv-team som kommer till landet under kuppen.
– Ett samarbete med den högsta kommittén och relevanta organisationer i Qatar har inletts för att säkerställa bästa möjliga arbetsförhållanden för medier som deltar i turneringen, samt för att se till att programföretag fortsätter att rapportera fritt utan några restriktioner, uppger FIFA:s talesperson.
Toppbild: VM-kommitténs generalsekreterare Hassan Al Thawadi
Av Linnea Bergqvist
Hjälp oss skriva mer om Demokrati!
Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.
Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.
Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.