Nyheter om ,

Ukrainsk journalist dömd av pro-ryska separatister

Journalisten Stanislav Aseyev har dömts till 15 års straffkoloni och förbjuds ägna sig åt journalistik i 2 år av pro-ryska separatister i Donetsk.

Stanislav Aseyev var en av få lokala journalister som stannade kvar i Donbass-regionen när inbördeskriget i Ukraina bröt ut 2014. Under pseudonymen Stainslav Vasin bidrog han med texter om det dagliga livet i den självutnämnda Folkrepubliken Donetsk till Mirror Weekly, Radio Free Europe/Radio Liberty och flertalet andra ukrainska medier.

Under våren 2017 försvann Aseyev spårlöst från sitt hem i närheten av Donetsk. Varken släktingar eller vänner fick kontakt med honom. Samtidigt förnekade ledningen i den självutnämnda Folkrepubliken Donetsk att de hade någonting med Aseyevs försvinnande att göra.

Det skulle dröja sex månader innan separatistiska representanter gick ut med information om att Aseyev arresterats under anklagelser om spionage.

I augusti 2018 dök sen Aseyev upp i rysk statstelevision. I inslaget som hette ”Den ukrainska spionjournalisten” förklarade Aseyev att han arresterats av pro-ryska separatister och att han anklagades för spionage, något som han också erkände under sändningen.

Ihor Kozlovsky undervisade Aseyev på Donetsk nationella universitet och har själv varit tillfångatagen av pro-ryska separatister. Enligt honom var erkännandet i rysk TV förmodligen framtvingat.

De slår alla för att få dem att erkänna till terrorism, extremism eller spionage. Stanislavs mor bor där (red. anm. i Donetsk). De kan ha hotat han eller hans släktingar till livet.

I den dom som föll i augusti men offentliggjordes först under oktober står det att Aseyev ska ha bevakat utstationeringen av separatistiska trupper och delgett informationen vidare till den ukrainska säkerhetstjänsten SBU. Domen menar också att Aseyev koordinerat pro-ukrainska användare på sociala medier för att bistå med liknande övervakning.

Aseyev döms till 15 år i maximalt säkerhetsklassad straffkoloni och förbjuds från att bedriva sig åt journalistisk verksamhet i 2.5 år.

Domen har fått hård kritik från bland annat Reportrar utan gränser, Amnesty International och OSSE.

Oksana Pokalchuk, direktör för Amnesty International Ukraina sa:

Vi fördömer beslutet av de facto myndigheterna i Donetsk att fängsla Stanislav Aseyev för hans arbete som självständig journalist. Straffet är den senaste skymfen mot mänskliga rättigheter som styrkorna i kontroll av Donetsk gjort sig skyldiga till.

Pressfriheten i Ukraina, även i regerings-kontrollerade områden, blir ett allt mer problematisk, enligt Amnesty International. Politiskt motiverade arresteringar av självständiga journalister är återkommande och mord på journalister blir i vissa fall inte ordentligt utredda menar människorättsorganisationen.