Analys om , , ,

Tiktoks deadline närmar sig

Trumps krav på när Tiktok ska vara sålt – den 20 september närmar sig. Blankspot tittar närmare på hur affären utvecklat sig.

Bakgrunden känner vi till vid det här laget. President Donald Trump har sagt att Tiktok ska stängas ned om en försäljning inte sker. Men den kinesiska regeringen har satt käppar i hjulen för en försäljning genom exportrestriktioner.

Microsoft, Oracle och Walmart har gemensamt visat intresse för Tiktoks amerikanska verksamhet. Men nu dagarna för deadline verkar Microsoft vara ute ur bilden. Just nu ligger, enligt Wall Street Journal, ett bud från Oracle högts upp på bordet då de vill bli TikToks amerikanska teknikpartner och med sina molntjänster hantera användarnas data.

Skulle affären gå i lås är det ett kontrakt som enligt sajten The Information ska vara värt mer än 1 miljard dollar per år.

Oracle kommer därmed kunna ta viktiga marknadsandelar från Google, Microsoft och Amazon Web Services, inom molntjänster. Att lagra data och driva appen på molnbaserade servrar är förenat med stora kostnader och skulle för Oracles del innebära att de sluter en överenskommelse med en av världens tio största kunder inom molntjänster.

Tiktok har hittills varit en av Googles största molnplattformskunder och har även använt sig av Amazons molntjänster.

Enligt Wall Street Journal ska Oracle vid en eventuell affär få en minoritetsandel i det nya amerikanska företaget som ska majoritetsägas av Tiktoks ägare ByteDance. Därmed har Bytedance hittat en lösning där det inte blir en försäljning av hela den amerikanska delen av Tiktoks verksamhet.

Det ryktas också att Oracle inte anser att de behöver äga källkoden till den omtalade algoritmen som varit en så viktig del av Tiktoks framgångar och en central del i förhandlingarna med Microsoft.

USAs finansminister Steven Mnuchin kommenterade nyligen detta hos CNBC efter Oracles bud :

– Ur vår synvinkel måste vi se till att koden är säker, att amerikaners data är säker, att telefonerna är säkra och vi kommer att prata igenom detta med Oracle de kommande dagarna.

Finansministern adderade också att han är övertygad om att Oracle, såväl som Microsoft, kan adressera frågorna väl om hoten mot nationens säkerhet som varit den officiella grundorsaken till att Tiktok blivit en het potatis i det handelskrig som pågår mellan de här båda techsupermakterna.

Finansministerna avslöjade också att det i förslaget finns planer på att flytta Tiktoks huvudkontor till USA och att man i samband med det planerar att anställa 20 000 personer.

Förslaget har dock ännu inte godkänts varken av Trump-administrationen eller den kinesiska regeringen.

Deadline är som sagt den 20 september, men frågan varför den kinesiska staten ens skulle släppa kontrollen av Tiktok när de så framgångsrikt utmanat den dominansen som Facebook, Instagram, Whatsapp och Twitter har väcks för varje nytt rykte om köp.

När Kina nu väl slagit sig in på den globala sociala mediearenan kommer de vilja utveckla och utnyttja detta. Bytedance och dess investerare har haft den globala spelplanen i fokus och har nog haft tillräckliga bekymmer över att ha tappat 100 miljoner användare när Indien stoppade appen.

Men de vill förstås inte heller återgå till en renodlad kinesisk app.

Lika lite som användarna.

Av samma anledning kommer säkerligen även Trumpadministrationen fortsätta att slå bakut och hänvisa till säkerhetshot. Och därmed är det högst tveksamt om man nöjer sig med att Oracle blir en datapartner med minoritetsandelar i ett nytt företag istället för det fullständiga ägarbytet och försäljning som administrationen krävt.

Det påverkar att Trumps i grunden vill säkerställa att USA inte ska tappa positionen som digital stormakt och att hans administration inte alls oroas för en techutveckling som leder till separerade ekosystem för användarna.

Det är beklagligt att Tiktokaffären inte i större grad kunnat handlat om internetutvecklingen och användarnas framtid online med förstärkt skydd av integritet och den egna datan.

Tiden hade varit så mogen för det nu. Och det hade varit det mest förnuftiga och attraktiva för att visa sig värdig som digital supermakt.

Lästips:

CNBC:

Treasury Secretary Steven Mnuchin on Oracle winning bid for TikTok’s U.S. assets

New York Times:

Mnuchin says TikTok and Oracle have until Sept. 20 to resolve national security concerns.

The Information:

With TikTok Deal, Oracle Could Gain Billion-Dollar Cloud Customer

How China’s ByteDance Avoided Worst-Case Scenario for TikTok

Wall Street Journal:

TikTok, U.S. Discuss Ways to Avoid Sale

China’s ByteDance to Keep Majority TikTok Stake in Oracle Deal Under U.S. Consideration