Nyheter om

Sydafrikas parlament vill beslagta mark från den vita minoriteten

I förrgår röstades ett förslag igenom av Sydafrikas parlament som innebär att landet kommer förstatliga mark tillhörande den vita minoriteten utan ekonomisk kompensation.

– Detta kommer ge tillbaka stoltheten till vårt folk utan att kompensera brottslingarna som stal marken från oss, säger ledaren för vänsterradikala Economic Freedom Fighters (EFF), Julius Malema.

Det var EFF som lade fram förslaget som nu röstats igenom av en majoritet av det Sydafrikanska parlamentet, 241 röstade för och 83 mot.

När ett liknande förslag lades fram 2017  röstade endast 33 parlamentsledamöter för, medan hela 261 röstade mot.

– Sydafrikas svarta befolkning är frustrerade över hur långsamt ANC arbetat med den här frågan, vi vill inte vänta längre, säger EFF-supportern Sizwe Mogale.

Sedan Apartheid-regimen upplöstes i början av 90-talet har det regerande partiet, African National Congress (ANC), försökt omfördela den odlingsbara marken enligt policyn “willing seller, willing buyer”. Linjen går ut på att staten köper mark till marknadspris av en frivillig säljare.

Men planen har visat sig ineffektiv.

Få personer har varit villiga att sälja och än i dag ägs över 70 procent av jordbruksmarken av den vita minoriteten, som endast utgör åtta procent av befolkningen. I december meddelade ANC, som innehar två tredjedelar av rösterna i det Sydafrikanska parlamentet, att de ändrat uppfattning i frågan om markreform och kunde tänka sig att stöda EFFs mer radikala linje, vilket förklarar kontrasten i röstningsresultatet mellan 2017 och i år.

EFF:s förslag innebär att all jordbruksmark i Sydafrika skulle tillfalla staten. Privatpersoner och företag skulle därefter hyra marken, men alltså inte själva äga den.

Marxistiska EFF hyllas av vissa som en nödvändig rörelse för att balansera om Sydafrikas ekonomi.

Andra menar att partiet, och i synnerhet kontroversielle Julius Malema, medvetet fördjupar splittringen mellan Sydafrikas etniska grupper i syfte att öka sitt stöd bland den fattiga, svarta delen av befolkningen.

Han har vid ett flertal tillfällen anklagas för att uppmuntra till våld mot den vita minoritet och har inte uteslutit att de kan komma att förvisas från Sydafrika om EFF får makten.

Senast partiet syntes i svenska medier var samband med den kontroversiella H&M-reklamen som föreställde en svart pojke bärandes en tröja med texten “coolest monkey in the jungle”. Reklamen ledde till häftiga protester utanför Sydafrikas H&M-butiker av partiets supportrar, ett fåtal personer tog sig även in ett par affärer och vandaliserade inredningen.

Kritiker oroar sig för att det nya förslaget kan leda till Sydafrika följer Zimbabwes fotspår. I början av 2000-talet valde Zimbabwes president, Robert Mugabe, att beslagta bondgårdar från den vita minoriteten och ge dem till den svarta delen av befolkningen. Men utförandet visade sig ineffektivt och många jordbruk har sedan dess varit ur produktion, vilket har varit förödande för Zimbabwes ekonomi.

ANC: s nytillträdde partiledare, Cyril Ramaphosa, som i sitt första tal till nationen lovade att skynda på frågan om markreform, säger att omfördelningen av mark måste utföras ansvarsfullt.

– Genom att låta fler få tillträde till marken kan vi åstadkomma en revolution inom jordbruket. Vi måste vara försiktiga och göra detta på ett sätt som ökar jordbruksproduktionen och förbättrar tillgången av mat.

Det är oklart när den nya reformen kommer träda i kraft och vad den kommer innebära i praktiken.

Sydafrikas parlament har gett grundlagskommittén till den 25 augusti att undersöka möjligheten till att förändra grundlagen i enlighet med det nya förslaget.