I Sydafrika har minst tio personer nyligen mist livet i våldsamma upplopp. Oroligheter som allt oftare underblåses av falskt innehåll på sociala medier.
Av Anton Rosén 12 september, 2019
Sydafrikanska städer har under den senaste tiden skakats av våldsamma främlingsfientliga upplopp. Minst tio personer, varav två immigranter, har dött i anslutning till upploppen enligt Sydafrikas president Cyril Ramaphosa. Attacker mot invandrargrupper, framförallt från andra delar av Afrika, har skett tidigare i landet men under den senaste tiden har dessa blivit allt våldsammare.

Missvisande poster på sociala medier om det främlingsfientliga våldet i Sydafrika har spridit sig över kontinenten och underblåser krisen. Nigerias utrikesminister Geoffrey Onyeama gick i onsdags ut och varnade för att falska inlägg agerar som bränsle på elden. ”Det finns många historier där ute om nigerianer som mördas, hoppar från byggnader eller blir brända. Så är inte fallet.”
AFP har undersökt flera poster som fått stor spridning och kunnat bekräfta att innehållet ibland är flera år gammalt, ibland från helt andra länder och ibland taget från actionfilmer.
I en film som har setts av tiotusentals användare på Twitter och Facebook och som delats över 900 gånger kastar sig människor ut från ett brinnande hus. Enligt posten visar filmen dödligt våld mot immigranter i Johannesburg, ”Jag lämnar Sydafrika, snälla ring mig inte medans jag är borta, jag ringer till er” lyder texten i posten. Egentligen visar filmen en brand i den indiska staden Surat i maj där 20 tonåringar miste sina liv.

Än värre blir det när aktörer med stora följen på sociala medier sprider de missvisande posterna. Femi Fani-Kayode, en före detta flygminister i Nigeria, delade den 3:e september en video på en sydafrikansk polisminister som beklagar sig över invandrare. Videon fick även spridning på ett populärt nigerianskt Instagram-konto där den fick fler än 350 000 visningar. I texten till filmen anklagar Fani-Kayode den sydafrikanske politikern Bongani Mkongi för att ”subtilt försöka rättfärdiga morden på nigerianer” och menade även att Mkongi innehar positionen som polisminister i Sydafrika.
Vad Fani-Kayode antingen inte vet eller inte tar hänsyn till är att videon är två år gammal och att Mkongis kommentarer inte gjordes i relation till den våg av våldsamhet som sker nu. Dessutom är Mkongi inte längre polisminister. Han avgick i maj och efterträddes av Cassel Mathale.

Det sprids även missvisande innehåll kring hämndattacker mot sydafrikanska företag i Nigeria. Två bilder som cirkulerat online visar ett kontor för det sydafrikanska telecom-bolaget MTN i lågor i en av Lagos förorter. I texten till bilderna kan man läsa ”Arga nigerianer bränner ner MTN kontor i Apapa, Lagos…. Händer just nu!!!”. Det stämmer att MTN har rapporterat vandaliseringar av sina kontor i Nigeria i svallvågorna av de sydafrikanska upploppen men AFP kan rapportera att just dessa bilder är flera år gamla.
Att bilder och videos på våldsamheter från tidigare år flyter till ytan och ramas in med text så att det ser ut som att attackerna skett nyligen verkar vara den vanligaste formen av förvrängning i AFP:s granskning. En video som delats tusentals gånger visar hur en mobb attackerar och mördar en man på öppen gata i Johannesburg. I texten till videon beskrivs händelsen vara kopplad till de främlingsfientliga upploppen. AFP har inte kunnat fastslå mannens nationalitet men incidenten i videon skedde i januari 2017 och inte under de upplopp som skett i dagarna.

AFP har även konstaterat att det sprids rent fejkat innehåll. I en kort video med tiotusentals visningar kan man se en dramatisk skottlossning mellan två gäng. Texter till videon hävdar att skeendet är kopplat till främlingsfientlighet. Kollar man på längre versioner av klippet kan man se att det hela är en filminspelning och att det i själva verket är skådespelare som håller i avtryckarna.
Stora bilden: Sydafrikas president Cyril Ramaphosa, ITU Pictures