Analys om ,

Nigerias regering stänger ner Twitter – hotar med fängelse för de som använder appen

Efter att Twitter i veckan raderat en tweet från den nigerianska presidenten Muhammadu Buhari kommer nu regeringens motåtgärd: Twitter är numera bannlyst i landet.

Tweeten som president Muhammadu Buhari skickade och som twitter senare raderade hotade misstänkta separatister i sydöstra Nigeria tillhörande den etniska gruppen Igbo.

Twitter raderade den tweeten med hänvisning till att den bröt mot deras regler och president Buhari stängdes av från plattformen under 12 timmar.

Informations- och kulturministeriet twittrade några dagar senare ut nyheten om att de på obestämd nu stänger ner Twitter i Nigeria.

I en kommentar från informationsminister Lai Mohammed uppgavs att regeringen agerade på grund av “den ihållande användningen av plattformen för aktiviteter som kan undergräva Nigerias existens” enligt nyhetsbyrån Reuters.

Regeringens åtgärder uppges under lördagen eskalera och innefattar nu även verkställande av åtal och fängslande av överträdelser mot de som försöker att använda twitter enligt Premium Times Nigeria.

Twitter kommenterar att de är bekymrade över utvecklingen i Nigeria och lyfter fram att tillgången till ett fritt och öppet internet är en av de grundläggande mänskliga rättigheterna i ett modernt samhälle.

Den indiska twitterkonkurrenten Koo, med en gul kyckling som logotyp, ser nu möjligheter att närma sig en ny marknad uppger Telegraph India. Appen Koo är skapad som ett alternativ till Twitter som en reaktion mot hur twitters policy ser ut. De har fått draghjälp och uppmärksamhet av den indiska regeringen som återkommande haft liknande konflikter med den amerikanska mikrobloggen Twitter. Den indiska regeringen har återkommande krävt att Twitter tar ner inlägg som de menat var desinformation. Twitter föll för en stund till föga men öppnade sedan dessa konton rapporterar BBC.

Bakgrunden till spänningarna kring tweeten står också att finna i att mer än en miljon människor dog under inbördeskriget 1967-1970, även känt som Biafrakriget. Det utkämpades mellan staten Nigeria och den självutnämnda republiken Biafra som slogs för att skapa en oberoende stat för Igbo-folket.

Den etniska gruppen Buhari var på den motsatta sidan i kriget mot Igbos.

Under de senaste månaderna har pro-Biafra-separatister anklagats för att ha attackerat polis- och regeringsbyggnader, och president Buhari twittrade om att han lovade att hämnas och “behandla dem på det språk de förstår” uppger nyhetsbyrån AP.

Foto: Chatham House, cc-by-2.0.