Blankspot om

"Bilden av biblioteken är väldigt förlegad"

Under Blankspotdagen samtalade Karin Linder, generalsekreterare för Svensk Biblioteksförening och Per Grankvist, författare och kolumnist, med Blankspots VD Brit Stakston om hur folkbildning och demokratisk delaktighet påverkas av mediernas utveckling.



Samtalet tar sin utgångspunkt i att medielandskapet blir allt mer fragmenterat och snabbrörligt.

Att medier finns tillgängliga dygnet runt, och att gränsen mellan producent och konsument ibland är luddig får konsekvenser för hur människor formar sin världsbild och för hur de deltar i samhällsutvecklingen.

Karin Linder, som tidigare har arbetat som utredare för Nationell biblioteksstrategi, menar att det svenska samhället har en bra infrastruktur för att rusta medborgarna med bildning och kunskap, och att offentligt finansierad biblioteksverksamhet spelar en nyckelroll i att göra det.

– Det fina med biblioteken är att det inte är någon myndighetsstyrning. Vi går dit självmant och det är gratis. På biblioteken kan du få fler än ett svar, därav kan du dra en slutsats.

Per Grankvist, för närvarande aktuell med essän ”En värld av Filterbubblor”, berättar om olika sorters filterbubblor och om olika sätt att förhålla sig till dem.

– Filterbubblor finns, de har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Säger han och tillägger att det viktiga är att förstå att man är i en filterbubbla, och att man tar ansvar för att skaffa sig bildning och skapa sig sin egen världsbild.