Nyheter om ,

Sudanesiska journalisters kamp för pressfrihet belönas med pris från Sverige

Igår tilldelades Sudanese Journalist Network Reportrar utan gränsers pressfrihetspris, "för att de visat sig vara en oumbärlig försvarare av pressfrihet och rätten till information i Sudan"

Nätverket Sudanese Journalist Network (SJN) var nominerade till internationella Reportrar utan Gränsers pressfrihetspris redan förra året. I år tilldelade den svenska filialen av Reportrar Utan Gränser (RSF-Sverige) det sudanesiska nätverket årets pressfrihetspris. 

RSF Sverige skriver på sin hemsida att de ger årets pris till SJN “för att de visat sig vara en oumbärlig försvarare av pressfrihet och rätten till information i Sudan”.

SJN grundades 2008 som en motpol till Omar al-Bashir-regimens restriktiva medielagar. Organisationen arbetar för att stärka pressfrihet och journalisters rättigheter i Sudan. Detta gör de bland annat genom att kontinuerligt rapportera om hot och förföljelser som journalister i Sudan utsätts för.

Nätverket har cirka 700 medlemmar och under 2016 bildades även en allians mellan SJN och Sudanese Professionals Association (SPA) som är sammansatt av flera fackföreningar för läkare och advokater.

De två organisationerna arbetade tillsammans för att organisera demonstrationer, i första hand mot att regimen slopat subventioner, som till exempel ledde till att bensinpriset i landet chockhöjdes.

Dessa protester utvecklades sedan till att kräva Omar al-Bashirs avgång.

Regimen störtades i april förra året, efter flera månader av protester, där flera människor fick sätta livet till. Flera journalister fängslades även under perioden.

Men sedan dess har landet stigit i placering på RSF:s lista, vilket givetvis betyder att omständigheterna för journalister ljusnat något, men de är fortfarande långt ifrån ideala.

SJN arbetar nu, tillsammans med UNESCO, för att den tillsatta övergångsregeringen ska reformera medielagarna och bidra till ett öppnare medielandskap i Sudan. 

Sudan ligger just nu på plats 159 av 180 enligt RSF:s pressfrihetsindex.

Foto: UN Photo: Isaac Billy

Läs mer:

Pressfrihetspris till Sudanese Journalist Network

Sudanese Journalist Network på Twitter

Reporters without Borders – Sudan

Titta: