Nyheter om

Minister varnar svenskar från att öppna hbtq-center i Uganda

De aktivister som planerar att öppna Ugandas första center för hbtq-personer har blivit varnade av en minister att deras planer på en fristad kan vara olaglig.

– De måste flytta det någon annanstans. Om de öppnar det här, där homosexualitet inte är godkänt eller tillåtet. Det är oacceptabelt, säger Ugandas minister för etik och integritet, Simon Lokodo till The Guardian.

Homosexualitet är olagligt i det socialt konservativa östafrikanska landet, och våld mot hbtq-personer är vanligt. Föreståndaren för gruppen “Rainbow Riots” som vill öppna centret menar att homosexuella i Uganda lever i ständig rädsla för att arresteras.

– Centret blir en säker plats där alla är välkomna och kan uppmuntras och stöttas. Men för att nå dit måste vi också samla in resurser för att driva centret, säger Petter Wallenberg som driver en crowdfundingkampanj för centret.

Centret som blir Ugandas första hbt-communitycenter ska ligga i huvudstaden Kampala, på hemlig plats. Det ska ge stöd till hbtq-personer, rådgivning om hälsa, säkerhet och hur man skyddar sig mot diskriminering.

– Uganda brukar kallas världens mest homofoba land, och ett tag var dödstraff för homosexualitet på tapeten. Jag har nu arbetat i Kampala i Uganda i snart fyra år och kommit väldigt nära ugandiska queer-rörelsen. Jag fick idén till detta center eftersom det inte finns någon plats där hbtq-personer kan vistas utan rädsla i Uganda, säger Petter Wallenberg till tidningen QX.