Blankspot om

Martin Schibbye får Per Wendels pris 2021

Martin Schibbye, får ”Per Wendels pris till årets nyhetsjournalist”. – Jag är så glad att det är just en yrkesgärning under många år som uppmärksammas, säger Martin Schibbye.

Varje år delas Per Wendel-priset ut till journalister som verkar som ”orädda avslöjare”. I år är den vinnaren journalisten Martin Schibbye.

Juryns motivering lyder:

”Journalistik beskrivs ofta som konsten att komma fram för sent, så snabbt som möjligt. Att ta sig dit där något hänt, och berätta på plats.

Men en story kan också skrivas för att förklara i förväg. Att söka sanningar och sammanhang och sedan publicera sig i en tidning, en bok eller en podcast.

Årets pristagare har spritt vittnesmål från hela världen, från The Times till resemagasinet Vagabond.

Han har gjort det i egen regi, utan de stora mediebolagens resurser. I jakten på att synliggöra blinda fläckar har han också betalat det högsta priset – sin egen frihet.

Per Wendels Nyhetspris 2021 går till Martin Schibbye.”

Martin Schibbye befann sig utomlands när han fick beskedet.

– Jag satt med två procents batteri kvar i ett litet propellerplan i Himalaya när jag fick samtalet. Tryckte av och skrev att jag var i Nepal. Fick då ett sms med beskedet. Flygningen tillbaka till Kathmandu över nya och gamla jaktmarker i solnedgången blev nästan religiös. Det var här jag gjorde mina första reportage för 15 år sedan. Det var här jag lärde mig resa, bära hem berättelser och leva på min penna och jag är så glad att det är just en yrkesgärning under många år som uppmärksammas, säger Martin Schibbye.

Juryns ordförande Thomas Mattsson, tidigare chefredaktör för Expressen, konstaterar:

– Den som tilldelas det här priset ska ha verkat i Pelle Wendels anda som orädd granskande reporter under en längre tid och belönas inte för bara ett enskilt scoop. I år har juryn haft svårt att välja mellan flera duktiga journalister som alla förtjänar både äran och prissumman om 100 000 kronor, men vi blev snabbt ense om Martin Schibbye.

Per Wendel bevakade politik, kriminalitet och var utrikeskorrespondent för Expressen. Han tilldelades 1988 Stora journalistpriset för sitt avslöjande om Ebbe Carlsson-härvan, en politisk skandal i spåren av mordet på statsminister Olof Palme 1986 som bland annat tvingade både justitieministern och rikspolischefen att avgå.

Wendel avled 2005 i cancer och 2006 instiftade Expressen ”Per Wendels pris till årets nyhetsjournalist”. Juryns ordförande Thomas Mattsson, tidigare chefredaktör för Expressen, konstaterar:

I juryn har Viveka Hansson, programdirektör på TV4, Sofia Dahlström, programchef SVT Samhälle Göteborg, Anna Gullberg, frilansjournalist, Kjell Dabrowski, publicist och medieentreprenör, samt ordförande Thomas Mattsson, Senior Advisor på Bonnier News, ingått.

Foto: Alex Ljungdahl, Expressen.

Tidigare vinnare av priset:

2006: Fredrik Sjöshult, Dagens industri (nu Expressen).

2007: Jan Mosander, Sveriges Radio.

2008: Anna Jaktén, Sveriges Radio.

2009: Christian Holmén och Micke Ölander, Expressen.

2010: Janne Josefsson, SVT.

2011: Anette Holmqvist, Aftonbladet (nu Göteborgs-Posten)

2012: Hannes Råstam (postumt), författare, journalist.

2013: Mats-Eric Nilsson, författare, journalist.

2014: Carolina Neurath, Svenska Dagbladet (nu SVT).

2015: Richard Aschberg, Aftonbladet.

2016: Olof Lundh, TV4/Fotbollskanalen.

2017: Magda Gad, Expressen.

2018: Katarina Gunnarsson, Sveriges radio.

2019: Linda Hedenljung, Östersunds-Posten

2020: Åsa Erlandsson, Svenska Dagbladet (nu Dagens nyheter)

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.