Blankspot om ,

Granskning av det svenska säkerhetsföretaget Securitas

Som en del av det allra första reportageteamet för Blank Spot Project, #blankspot1, har jag varit i Peru för att granska det svenska säkerhetsföretaget Securitas inblandning i konflikterna kring landets gruvindustri. Sedan många år tillbaka är Securitas säkerhetsleverantör åt Minera Yanacocha, världens näst största guldgruva som ägs av det amerikanska gruvbolaget Newmont Mining. Gruvverksamheten i regionen […]

Som en del av det allra första reportageteamet för Blank Spot Project, #blankspot1, har jag varit i Peru för att granska det svenska säkerhetsföretaget Securitas inblandning i konflikterna kring landets gruvindustri.

Sedan många år tillbaka är Securitas säkerhetsleverantör åt Minera Yanacocha, världens näst största guldgruva som ägs av det amerikanska gruvbolaget Newmont Mining. Gruvverksamheten i regionen har mötts av stort motstånd från lokalbefolkning, som menar att gruvdriften medför svåra miljökonsekvenser. Det har lett till våldsamma sammandrabbningar mellan polis, säkerhetsstyrkor och demonstranter.

Jag har undersökt vilken roll det svenska säkerhetsbolaget har spelat i gruvkonflikten och det finns efter mitt arbete flera obesvarade frågor som jag vill att Securitas besvarar. Jag har försökt intervjua dem i Peru utan framgång och de bjöds även in till Blank Spots direktsändning för att ge sin syn på vittnesuppgifterna, men kunde inte medverka. Jag har därför bett Securitas att svara på dessa frågor:

  • Vilken roll har Securitas haft i fallen som rör Maxima Chaupes som jag intervjuat?

    Enligt Blank Spots uppgiftslämnare har Securitas personal haft en aktiv roll i att rasera byggnader på Maxima Chaupes marker. Kommentar?
  • Vilket ansvar tar Securitas för sina underleverantörer och deras agerande?
  • Vilka avtal har Securitas med PNP (Perus nationella polissstyrka)?
  • Kan Blank Spot Project få ta del av dessa avtal?

Under en Blankspot-meetup  i veckan berättade jag om hur det har varit att göra reportaget, vad vittnena berättade för mig och vad jag funnit. Dessutom berättar jag om hur det varit att bygga upp en relation med medlemmarna i den stängda Facebookgruppen.

Uppdatering: Blank Spot Project fick den 24 juni 2015 svar på ovanstående frågor och kommer att redogöra för dessa när reportaget publiceras i sin helhet den 24 september.

Teamet i Peru bestod av mig som reporter, fotograf/video Bear Guerra och tolken Luis. Granskningen fortsätter nu med att fortsätta söka Securitas för att besvara frågorna.