Blankspot om

Mot Peru #Blankspot1

Nu är Emanuel Sidea i luften och på väg över Atlanten mot Peru. Blank Spots första reportage är sjösatt och under #blankspot1 kommer vi att kunna följa honom.

Nu är Emanuel Sidea i luften och på väg över Atlanten mot Peru. Blank Spots första reportage är sjösatt och under #blankspot1 kommer vi att kunna följa honom.

Innan han klev på planet chattade han med redaktionen och berättade om sitt reportage direkt från avgångshallen på Arlanda.

Det är första gången vi gör detta och detta första reportage blir en läroprocess för oss alla.

Emanuel berättade i chatten att det sedan en tid råder undantagstillstånd i södra delarna av landet, efter våldsamma protester mot en koppargruva. Demonstranter och polis har drabbat samman och i förra veckan sköts en demonstrant ihjäl.

Men konflikterna mellan gruvbolag och lokalbefolkning är betydligt äldre än så och hela den Sydamerikanska kontinenten i allmänhet och Peru i synnerhet har länge legat i medieskugga.

De rapporter som vi läser om de pågående konflikterna är korta och kommer från internationella nyhetsbyråer.

Inga svenska journalister har den senaste tiden rapporterat från platsen.

Men bakom varje kort notis finns en större berättelse som vi vill berätta.

Människor som vi vill ge en röst och platser som vi vill ta med er till.

Vår plan är att genom Emanuel Sidea ta med er på en skildring av gruvindustrin i landet.

Ni kommer de kommande veckorna att möta småbönder, lokala aktivister, bybor, gruvbolag och politiker. Inför varje möte kommer ni som är medlemmar att kunna bidra med frågor och perspektiv.

Välkommen att bygga reportaget #blankspot1 tillsammans med oss.

Nu kör vi!