Blankspot om

#blankspot1 tar form

  Blank Spot Projects reporter Emanuel Sidea och fotografen Roberto Guerra har nu jobbat en vecka i Peru med #blankspot1 och lyssnat på vittnesmål från lokalbefolkningen som drabbats av gruvbolagen. Alla som är medlemmar i Blank Spot Project* har kunnat följa Emanuel Sidea på hans möten med småbönder, lokala aktivister och bybor i den stängda […]

 

Blank Spot Projects reporter Emanuel Sidea och fotografen Roberto Guerra har nu jobbat en vecka i Peru med #blankspot1 och lyssnatvittnesmål från lokalbefolkningen som drabbats av gruvbolagen.

Alla som är medlemmar i Blank Spot Project* har kunnat följa Emanuel Sidea på hans möten med småbönder, lokala aktivister och bybor i den stängda Facebookgruppen #BlankSpot1 Under den kommande veckan kommer reportaget att gå in i ett nytt skede och vi kommer att möta gruvbolag och ansvariga.

Förutom en resa i Peru och en skildring av gruvindustrin är detta första Blank Spot reportage också en folkbildande resa i utrikesjournalistikens knastertorra vardag med väntan, resor och långa bakgrundsintervjuer.

Tills det plötsligt bränner till, på tvåtusen meters höjd, över en öppen eld.

Nu börjar vittnesmålen bilda ett mönster och konturerna av det färdiga reportaget kan skönjas.

Att jobba så här öppet är nytt både för reportern, oss i redaktionen och medlemmarna och det är spännande att tillsammans bygga #blankspot1.

För det verkligt unika med Blank Spot Project är inte att ett antal reportrar, fotografer, digitala strateger och grävande journalister bestämde sig för att bygga en sajt. Det verkligt unika med Blank Spot är medlemmarna och alla backare som gjort detta möjligt. Den här Facebooksidan och inblicken ni får i arbetet bakom-kulisserna är nytt för oss alla. Berätta gärna vad ni tycker och glöm inte ställa frågor om ni undrar över något!

I nästa vecka kommer vi att presentera #blankspot2. Då reser Carolina Jemsby och Martin Edström iväg för att göra ytterligare ett reportage. Medlemmar kommer att kunna följa även dem i en Facebookgrupp: #blankspot2.

Det är otroligt kul att nu börja ta fram den journalistik som vi utlovat i kampanjen.

Tillsammans skriver vi mediehistoria.

Ni kommer att kunna lyfta detta projekt och ni är skillnaden på allt annat som andra gör. Ni är också våra ögon och öron i en allt mer global värld.

Det kan mycket väl vara era idéer, lokala kontakter och hjälp som kan lyfta oss i håret och bidra till att skapa den kvalitetsjournalistik som verkligen kan förändra.

Häng med bakom kulisserna på våra båda första reportage och bli medlem idag för att följa med.

/ Martin Schibbye, chefredaktör för Blank Spot Project.

*Vi ser våra läsare som medlemmar och det är de som betalade 450 kronor eller mer under vår crowdfundingkampanj som är det. De som bidrog med mindre är också backare men är alltså inte automatiskt berättigade till alla medlemsförmåner.  Och alldeles oavsett om du upptäckt oss nu eller tidigare läs mer om att bli medlem här.