Blankspot om

Blankspot i samarbete med Nyhetsbyrån Järva

Blankspot har sedan en tid testat att låta privatpersoner och andra medier översätta och återpublicera våra reportage och bilder. Nu fördjupar vi experimentet och inleder ett samarbete med Nyhetsbyrån Järva.

Nyhetsbyrån Järva är grundad av journalisterna Kerstin Gustafsson Figueroa och Yasemin Öztenar.

– Många Järvabor känner inte igen sig i bevakningen av orten. Det vill vi ändra på. Vi tror på kraften i lokala nyheter. Det är där de riktiga historierna finns, sade grundarna vid starten.

Nyhetsbyrån Järva är en utpräglad lokaltidning, men i fortsättningen kommer de även att publicera internationellt material; artiklar och reportage från oss på Blankspot.

–  Genom att vårt material är fritt för andra att publicera och dela kommer vi att på samma sätt kunna öka genomslaget för våra reportage, bilder och granskningar, säger Blankspots chefredaktör Martin Schibbye.

Att jobba med CC-licenser och lägga bilderna sökbara som CC-bilder hos Google och Wikimedia innebär inte att upphovsrätten försvinner. Bara att den regleras. Blankspot har sedan länge vid större publiceringar samarbetet med andra medier.

– Det handlar kort och gott om att ge berättelserna största möjlighet att nå ut, fortsätter Martin Schibbye som tror att arbetssättet med CC-licenser stärker Blankspots ambition att täcka världens och Sveriges vita fläckar.

I en text på nyhetsbyrån Järva säger Kerstin Gustafsson Figueroa att de kommer att börja publicera artiklar och reportage från Blankspot “eftersom vi är övertygade om att våra läsare är intresserade av internationella frågor. Världen finns i Järva”.

Foto: Jan Ainali

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.