Blankspot om

Vill du vara med i Blankspots redaktionsråd?

Vi firar 5 år och bjuder in dig som är Blankspottare att bli del av ett redaktionsråd.

Blankspot startade i en annan tid. En tid med starka strömningar över hela världen ifrågasatte journalistiken och lokaltidningar som stod vid ruinens brant. Många frågade sig om det skulle gå att ta betalt för journalistik på nätet. Skulle korrarna ha en chans mot katterna?

Oron för den utveckling var vår utgångspunkt.  

Vi slutade gnälla över medieutvecklingen och agerade istället för att klaga. Vi ville också visa att människor är beredda att betala för journalistik.

Vi ville bidra till att skriva reportage som inte blev skrivna; lyfta upp konflikter som glömts bort och människor som inte gavs en röst.

Vi testade vår idé och vår crowdfundingkampanj slog nordiskt rekord i antal backare med de 2 300 som stöttade oss.

Det var uppenbart att krisen i mediebranschen inte handlade om journalistiken – utan om de gamla affärsmodellerna.

En del av det vi tänkte då är helt annorlunda idag. Många nya sätt att driva medier har testats och förståelsen för journalistikens roll har ökat.

Men det som vi ännu ser ett stort behov av är att visa vad som skiljer journalistik från allt annat på nätet. När alla kan publicera sig är det här något som varje dag leder till missförstånd om publiceringar. Vi bjuder därför sedan starten mer än gärna in läsarna i vår journalistiska process.

Nu när vi firar 5 år vill vi summera och blicka framåt med hjälp av er som är Blankspottare. Vi vill därför nu tillsätta ett redaktionsråd med hög kreativ höjd.

Det kanske är dags att tänka om helt?

För oss har ju ni läsare alltid var den största källan till kunskap och utveckling. Ofta kan ni läsare mer än vi. Vi har från första början arbetat med att förflytta passiva läsare till aktiva medskapare. Det inspel vi fått har varit ovärderligt under åren.

Redaktionsrådet kommer också ge ytterligare insyn i den journalistiska arbetsprocessen vilket vi vet uppskattas av er.

Det finns så många frågor att diskutera. Vad har ni uppskattat mest och vad har ni saknat? Och hur kan vi nå ut bredare?

Redaktionellt innehåll, berättarformer, sajtutveckling, finansiering och medlemstillväxt.

Och vad ni som medlemmar skulle vilja ha för förmåner utöver dem ni har idag i form av seminarier, rabatter på böcker och annat. Dessutom vill vi testa några av våra nya idéer på er i redaktionsrådet.

Vi tänker att redaktionsrådet träffas fysiskt 2-3 gånger under ett år och däremellan håller kontakten digitalt någon gång i månaden. Arbetet bygger på frivillighet samt intresse för vår journalistik. Max antal deltagare blir 10 stycken och erbjudandet att delta vänder sig till er som är betalande läsare.

Idén kommer från er och vi ser framemot att bjuda in fler av er till den här processen. Eventuellt delar vi upp er i två grupper beroende på intresseområden.

Mejla mig, brit@blankspot.se och berätta gärna varför just du vill vara med och om du har några specialkunskaper som du tror kan vara av värde för vår fortsatta utveckling.

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.