Blankspot om ,

Möt Blankspot i Almedalen 2017

Blankspots chefredaktör Martin Schibbye och Blankspots VD Brit Stakston är på plats under Almedalsveckan och deltar bland annat i de seminarier som listats nedan. Kom och lyssna, på plats eller via webben.

SÖNDAGEN 2  JULI

15:30 – 16:30 Kärlek, kyrka och demokrati

Blankspots Brit Stakston kickar igång Almedalen med viktigt samtal om engagemang, kärlek, kyrka och demokrati. Med Lena Dahlström som ställer upp i kyrkovalet för första gången och har gått med i kyrkan igen.

Plats: Tunnbindaregatan 16

Här finns Facebookeventet, anmäl dig gärna där så fler ser att detta samtal sker.

17:00 – 17:45 Vad kan vi göra för att få Dawit Isaak fri?

Fyra år efter att kampanjen Sitt med Dawit utsågs till Hetast i Almedalen är läget för Dawit Isaak sorgligt oförändrat. Tillsammans med Kerstin Brunnberg leder Brit Stakston en workshop där vi vill vända och vrida på alla tänkbara idéer om hur Dawit Isaak kan bli fri. Här i Almedalen finns det all anledning att lägga våra kloka huvuden samman. Dessa fyra personer inleder med en kort lägesrapport: Thomas Mattsson (chefredaktör Expressen), Jeanette Gustafsdotter (VD, TU), Jonas Nordling (ordförande Journalistförbundet) och Leif Öbrink (Stödföreningen Free Dawit).

Sedan vill vi tillsammans med er fånga upp ideér om  vad politiker, journalister och civilsamhälle kan göra.

Plats: Almedalens Hotell, Strandvägen 8

Här finnsFacebokeventet, anmäl dig gärna där så fler får veta om denna möjlighet att komma upp med bra idéer.

 

MÅNDAGEN 3 JULI

06:30 Facebooklive på Blankspot – vad händer i Almedalen idag?

Brit Stakston och Martin Schibbye drar igång dagen med en kort lägesrapport om hur vad det tycker man borde följa eller gå på i Almedalen.

7:30 – 9.00 Gomorron Almedalen. Livesänd talkshow om medborgare, medieborgare och demokratin.

Almedalen 2017 vad förväntar vi oss? Vad har valen i USA, Österrike, Holland, England och Frankrike lärt oss om hur valet 2018 kan bli? med Niklas Svensson, journalist, Expressen och Jessica Schedvin, chefredaktör, Makthavare

Säkerhet för journalister med Martin Schibbye, chefredaktör Blankspot och  Mostafa Schurmann, säkerhetschef SVT

Vem tar vem i politiken?Torbjörn Sjöström, VD, Novus presenterar nya spännande perspektiv.

Tillit och kärlek finns det utrymme för det i valrörelser? Lena Dahlström, almedalsveteran men ny i rollen som kandiderande kyrkopolitiker funderar över hur tillit och kärlek får plats i politiken tillsammans med almedalsrookien Kristina Palten, ultralöpare som tack vare tillit tagit sig som ensam kvinnliga löpare 184 mil genom Iran.

Nya strategier för läsande i en digital samtid med Karin Linder, generalsekreterare, Biblioteksföreningen Johanna Nylander, samhällsansvarig, Dataspelsbranschen

Från Almedalen 2017 till sommarprat med Lennart Käll, VD, Svenska Spel  Linda Wijkström, generalsekreterare, EFD. Vi får veta vad Svenska Spel gör i Almedalen under måndagen och kanske får vi också veta vad Svenska Spels VD Lennart Käll kommer att prata om i P1 Sommar senare i veckan.

Plats: Joda Bar & Kök, Skeppsbron 24

Här finns Facebookeventet, anmäl dig gärna här om du kommer eller följer online så hittar fler evenemanget.

10.00 – 11.00 Står mediernas trovärdighet på spel? Misstroende mot medierna och journalistens roll.

Ökar misstroendet mot medier, eller verkar det bara så? Hur ser journalistens roll ut? Vår självbild är att vi som journalister står på det godas och sanningens sida, men kan det vara så att vi saknar självkritik inom kåren? Och går det att tjäna pengar på etisk journalistik? Brit Stakston modererar samtalet med: Martin Ahlquist, Politikchef, Expressen, Sofia Wadensjö Karén, Chefredaktör, Tidningen Vi, Lars Truedson, Föreståndare, Institutet för Mediestudier och Ylva Bergman, Chefredaktör, Omvärlden

Plats: Donnerska huset, Donners plats 1.

Här finns Facebookeventetanmäl dig gärna här så fler ser att det sker.

Arrangör Sveriges Tidskrifter

16:30 – 18:30 Mellan klansamhälle och terror – hur klarar sig en ung utvisad afghan i Afghanistan?

Deltar här i en diskussion om situationen för de utvisningshotade till Afhganistan, en fråga som Blankspot bevakat sedan december 2016 i en lång reportageserie. Mötet mellan de engagerade medborgarna, politiken och journalistiken. Hur ser säkerhetsläget ut i Afghanistan just nu? Vilken kunskap finns kring ensamkommande som utvisas dit? Övriga deltagare: Martin Schibbye, Journalist, Blankspot, Maria Ferm, Talesperson för migrationsfrågor, Miljöpartiet, Kajsa Johansson, Styrelseledamot, Svenska Afghanistankommittén, Emil Jensen, Artist, Kinna Skoglund, Talesperson, Vi står inte ut! Moderator: Anders Göransson.

Plats: Vårdklockans kyrka, Adelsgatan 4

Arrangör: Vi står inte ut

 

TISDAG 4 JULI

06:30 Facebooklive på Blankspot – vad händer i Almedalen idag?

Brit Stakston och Martin Schibbye drar igång dagen med en kort lägesrapport om hur vad det tycker man borde följa eller gå på i Almedalen.

7:30 – 8: 30 Fake news och vad vi gör åt det

På vilka arenor ”accepterar” vi falska nyheter. Varför är vi så dåliga på källkritik på nätet? Vilka är de demokratiska utmaningarna i en digital värld med fake news?

Paneldiskussion på temat av följande personer: Isadora Wronski, Internationell projektledare för Greenpeace, Jeanette Gustafsdotter, VD TU – Medier i Sverige, Fredrik Hallstan, presschef Comhem och Nina Larsson förbundschef, Studieförbundet Vuxenskolan. Moderator för dessa frukostsamtal är Anders Wallqvist. Gustav Martner och Brit Stakston som kommenterar temat och försöker lyfta in publiken och fler perspektiv än de panelen tog upp.

Plats: Rigagränd 1

Arrangör: Nowa Kommunikation, DigJourney, Cordial

 

14.00-15.15 Kality – Det fria ordet under attack

Föreställningen Kality bygger på texter skrivna av fångar eller före detta fångar på Kality-fängelset i Etiopien. Över hela världen fängslas journalister i en aldrig tidigare skådad omfattning. Kality är en samling vittnesmål och berättelser om att bli fängslad för sitt skrivande och de konsekvenser det får; psykiskt, fysiskt och socialt.

Plats: Länsteatern, Visby.

Arrangör: Riksteatern.

10:30 – 11.55 Hur rustar vi oss för informationskriget?

År 2018 är det val och det är viktigt att medborgare är rustade för att möta utmaningar som falska fakta, filterbubblor, desinformation eller helt enkelt nyhetsmättnad. Medborgarna kommer att behöva stöd för kunskap och orientering i mediers trovärdighet eller traditionell källgranskning. Läsningen är en grundsten för att fullt ut kunna delta i det demokratiska samhället. År 2018 är det nationella val och med erfarenheter från valen i USA och Frankrike är det viktigt att medborgare är rustade för att möta utmaningar som falsk fakta, filterbubblor, desinformation eller helt enkelt nyhetsmättnad.  Workshopen som Brit Stakston modererar inleds med en lägesrapport av journalisten Anders Mildner och följs av kommentarer från panelen bestående av:

Patrik Oksanen, Politisk redaktör, Hudiksvalls Tidning

Karin Linder, Generalsekreterare, Svensk biblioteksförening

Janne Elvelid, Public policy Manager Nordics, Facebook

Mike Winnerstig, Säkerhetspolitisk analytiker, Totalförsvarets forskningsinstitut FOI

Workshopen livesänds.

Plats: Betty Petterssons Hus, UU Campus Gotland, Kaserngatan 1 , D24

Arrangör: Biblioteksföreningen

 

20.15 – 21-30 Kality – det fria ordet under attack.

Föreställningen Kality bygger på texter skrivna av fångar eller före detta fångar på Kality-fängelset i Etiopien. Över hela världen fängslas journalister i en aldrig tidigare skådad omfattning. Kality är en samling vittnesmål och berättelser om att bli fängslad för sitt skrivande och de konsekvenser det får; psykiskt, fysiskt och socialt.

Plats: Länsteatern, Visby.

Arrangör: Riksteatern.

 

ONSDAGEN 5 juli

06:30 Facebooklive på Blankspot – vad händer i Almedalen idag?

Brit Stakston och Martin Schibbye drar igång dagen med en kort lägesrapport om hur vad det tycker man borde följa eller gå på i Almedalen.

17:00 – 18:00 Liveinspelning av Presspodden 

Martin Schibbye och jag spelar in Presspodden på plats hos Garbergs. Gäster är Cilla Benkö, VD, Sveriges Radio.

Arrangör: Garbergs, Blankspot och Pressbyrån

Plats: S:t Hansgatan 5

 

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.