Blankspots chefredaktör Martin Schibbye och Blankspots VD Brit Stakston är på plats under Almedalsveckan och deltar bland annat i de seminarier som listats nedan. Kom och lyssna, på plats eller via webben. Har ni tips på vilka som är Almedalens blankspots? Hör av er så kan vi täcka dem tillsammans. Populism, politikerförakt och polarisering. […]
Av Martin Schibbye 3 juli, 2016
Blankspots chefredaktör Martin Schibbye och Blankspots VD Brit Stakston är på plats under Almedalsveckan och deltar bland annat i de seminarier som listats nedan. Kom och lyssna, på plats eller via webben.
Har ni tips på vilka som är Almedalens blankspots? Hör av er så kan vi täcka dem tillsammans.
Populism, politikerförakt och polarisering. Vem vill ens vara politiker längre?
Det offentliga samtalet är förenklat och polariserat. Vad kan man lära av Trumps segertåg och Brexit? Vem vill vara politiker längre och vad ställer det för krav på medierna inför valrörelsen 2018 och vad har Almedalen för betydelse i det polariserade debattklimatet?
Bilden av biståndet – vem syns, hörs och får ett namn i svenska tidningar?
Vilken bild ger svenska tidningar av Afrika – och vilka får ett namn? Får fler människor från Afrika sitt namn i svenska tidningar? Ger journalistiken en rättvisande bild av Afrika? Vilka svenska biståndsinsatser syns och hörs mest? Välkommen till seminarium och rapportsläpp om bilden av svenskt bistånd i Afrika.
Om reportageserien från Eritrea och Dawit Isaak – samtal hos Expressen.
Mer information kommer. Måndag klockan 12.00.
“Alla borde vara feminister”
Samtal om hur lärare kan diskutera feminism med unga och arbeta med jämställdhet i svenska skolor. Uppläsning ur Chimamanda Ngozi Adichies bok “Alla borde vara feminister” och panelsamtal med Martin Schibbye, Jacob Möllstam, Viktoria Nguema.
”Vi måste skydda det fria ordet!”
Utgångspunkten för samtalet är att den svenska Tryckfriheten fyller 250 år men det fria Ordet är på många sätt hotat i vår värld och här på hemmaplan. Hur skyddar vi det fria Ordet i vår tid och hur kan arbetet med FN:s hållbarhetsmål stärka arbetet för demokrati och yttrandefrihet?
Världens farligaste land för journalister – vad händer i Eritrea?
Eritrea är ett av världens mest slutna länder. Landets journalister sitter fängslade och regimen slår stenhårt ner på alla avvikande röster. Svenske Dawit Isaak har suttit fängslad i 15 år. Men något har hänt: det senaste året har utländska journalister släppts in landet, bland annat Martin Schibbye från Blank Spot.
Oberoende journalistik i Sverige
Hur ska svensk media hantera alla nya informationsflöden? Vem avgör vad som är objektiv och oberoende journalistik? Kan svensk journalistik smittas av vinklad propaganda? Vilka är maktspelarna som använder information som vapen? Vilka utmaningar ställs etablerad media inför? Och vem har rätt att definiera vad som är objektiv journalistik?