Analys om

Är innehållsfilter rätt väg för att bekämpa porr?

I en panel under Almedalen om filter medverkade bland annat Blankspots Brit Stakston och lyfte i diskussionen fram vikten av ett fritt internet och att inget just nu säger att innehållsfilter är den bästa lösningen. Se diskussionen i efterhand.

Frågan om så kallade porrfilter och åldersverifiering framförs ofta som en användbar lösning för frågan om ungas porrkonsumtion. Idén om att olika innehållsfilter kan skydda barn och unga mot pornografi får allt starkare fäste i skolans värld. Debatten om porrfilter har varit en av de allra mest infekterade under året som gått. Denna debatt är också symptomatisk för hur man numer allt oftare söker enkla lösningar med hjälp av teknik för att hantera komplexa problem om allt man upplever dåligt med internet.

Tron på att tekniska lösningar utgör ett effektivt skydd mot oönskat innehåll såsom porr vinner mark och under Almedalen bestämde sig därför ett antal olika experter på ämnet att tala om innehållsfilter för att ge fler perspektiv på frågan om porrfilter och hur barn bäst kan skyddas.

I panelen medverkade bland andra Blankspots Brit Stakston. Hon lyfte fram vikten av ett fritt internet och att inget just nu säger att innehållsfilter är den bästa lösningen. Dessutom kan det ses i det större ljuset av en trend där internet ska sopas rent.

Samtalet leddes av Myra Åhbeck Öhrman och panelen i övrigt bestod av Ängla Eklund, Katarina Stensson, Karin Nygårds, Johanna Nylander, Hans Olsson och Elza Dunkels.

Panelsamtalet spelades in av Richard Gatarski och WeStreamU.

Foto: Skärmdump från “Hope for the sold” från SVT Play.