Blankspot om

Blankspot 4 år – se livesändningen från firandet

Under söndagen uppmärksammade Blankspot att det var fyra år sedan vi grundades. Mycket har hänt sedan dess och mycket finns planerat - allt detta ville vi uppmärksamma genom en sju timmar lång livesändning.

Vi sände från redaktionen på Wallingatan 37 i centrala Stockholm och sändningen gick att följa på vår Facebooksida.

Våra reportage från Togo följde vi upp genom att för första gången sedan fångenskapen intervjua Seidou Issifou dotter Wassila Seidou som diskuterade med Martin Schibbye om situationen i fängelset och om utvecklingen i Togo.Vår långa bevakning av de ensamkommande följde vi upp med intervjuer med bland annat journalisten Wares Khan som var den första vi intervjuade för tre år sedan när vi drog igång reportageserien: Hur ser han på utvecklingen i Afghanistan och vad har hänt i hans liv?

Vi mötte även Elisabeth Rundqvist, en representant för det stora engagemang som finns i civilsamhället kring de här frågorna och Sarwar Rezai som själv är ensamkommande deltar för att ge sitt perspektiv. Dessutom talade vi med journalisten Göran Engström som är på väg till Afghanistan för ett tredje uppdrag för Blankspots räkning.Den politiska jordbävningen på Afrikas horn, som vi bevakat, följdes upp genom ett samtal med en av landets ledande journalister som nyligen varit tillbaka i Etiopien, Mesfin Negash.När vi blickade framåt berättade vi om en ny längre bevakning av det indiska valet i samarbete med indiska sajten Sbcltr och vi intervjuade Julia Wireaus.Vi berättade även mer om nästa anhalt på vår tre år långa reportageresa genom Sverige och vilka ringar på vattnet våra kulturanalyser kan ge.Vi tittade också närmare på den fortsatta bevakningen av Eritrea och Martin Schibbye berättade om status för sin kommande bok “Jakten på Dawit”.För nyfikna tittare berättade vi också mer om vad Blankspot egentligen är: Hur vi vid sidan av att publicera fyra till sex längre reportageserier i longreadformat varje år också publicerar artiklar, notiser och jobbar med att utveckla en nära relation med våra supporters.

Under vinjetten “Blankspot som förnyare” tog vi upp en väldigt central del av vårt sätt att göra journalistik, den nära läsarrelationen som vi kallar för deltagande journalistik.

Brit Stakston inledde detta segment med att berätta mer om det och vad det betytt för Blankspot och hur vi under åren anpassat oss utifrån läsarnas nya betalvanor.

Detta fördjupade vi i ett samtal med bland andra Facebooks John Severinson, Head of media partnerships Nordic och Anton Johansson, entreprenör och digital rådgivare samt VD för e-handelsleverantören Grebban.I detta samtal nördade vi ner oss i Facebookgrupper som verktyg för journalistik, hur Facebook möter det allt större trycket på mer stängda forum för djuplodande diskussioner och vilka trender John Severinson ser. Anton Johansson som också är Blankspotsupporter har alltid uppskattat att sajten inte ligger bakom en betalvägg och som den e-handelsexpert han är vill vi gärna bolla med honom om det är rätt väg att gå.

Vi avslutade kvällen med att samtala med vår utvecklare Jonatan Fried om vad som kommer att ske på sajten och om vår ambition att under årets första hälft få 2 000 nya supporters.Vi hoppas att livesändningen gav en god bild av vad Blankspot är och vart vi är på väg.

Det här får du som Blankspotsupporter:Blankspot är en oberoende läsarfinansierad reportagesajt som belyser vita fläckar i Sverige och världen, platser som sällan sätts under ett journalistiskt sökarljus.

Ditt stöd ger tillgång till allt det här:

* fyra till sex löpande reportageserier per år som presenteras i longreadformat.

* ett 100-tal artiklar från Sveriges och världens vita fläckar.

* 500 notiser om små som stora världshändelser du annars missat.

* Blankspots veckopodd med en aktuell intervju av chefredaktör Martin Schibbye.

* Presspodden om aktuella mediefrågor med Brit Stakston.

* Unik nylanserade kanal för direktkontakt med redaktionen och andra läsare via Discord.

* Diskussion i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

* Ett veckomail med höjdpunkter, inbjudan till evenemang och saker att hålla koll på.

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.