Blankspot om

En vecka hos Blankspot

I veckan har Blankspot haft förmånen att ha ytterligare en prao-elev på plats. Här följer Oskars rapport från veckan. Är du sugen på att göra prao hos oss hör av dig. Vi tycker det är så roligt att få ungas perspektiv på det vi gör!

Jag heter Oskar Stakston och bor i Skåne. Jag har haft förmånen att få göra min prao hos Blankspot denna vecka. Brit Stakston är min faster så det var ju självklart att jag skulle göra prao här. Här kommer min rapport från veckan som gått.Veckan började med att jag fick träffa alla som jobbar här och lära mig lite mer om det Blankspot jobbar med just nu. Jag fick börja med att kolla igenom deras videor och reportage för att ta reda på mer om hur de skulle nå ut till oss ungdomar. Martin frågade mig om hur jag tyckte de kunde förbättra ett 360-reportage de hade gjort om Burma som heter Guld, gruvor och grävskopor. Jag tyckte reportaget var mycket välgjort men att navigeringen i spelet kunde varit bättre. Sedan fick jag ta över Blankspots Snapchat konto som jag har lagt upp saker på under veckan.

Brit och jag gick sedan på lansering av en bok om hur medier rapporterade från terrorattentatet den 7 april 2017. Boken heter “Allt tyder på ett terrordåd” – lärdomar för medier av bevakningen av Stockholmsattentatet. Här finns inspelningen från diskussionerna som vi lyssnade på.

Martin Schibbye, Oskar Stakston och Fredrik Wass från Sveriges tidskrifter på Operakällaren under årsmöteslunchen

Under tisdagen började jag med att fortsätta kolla igenom Blankspots reportage men vi begav oss snart iväg till Operakällaren där Sveriges Tidskrifter hade årsmöte. Brit är styrelseledamot i Sveriges Tidskrifter med Martin Schibbye som personlig suppleant. Efter själva mötet så bjöds det på lunch och efter det pratade Brit och Martin om reportageserien ”Verkliga Sverige” inspirerat av Nils Holgersson. Sedan återvände vi till kontoret och då passade jag på att lägga upp lite filmer från föreläsningen på Blankspots Snapchat story.

Utanför SVT på väg in – tidig morgon blev det, klockan är 05.40!

På onsdagen stod jag upp klockan 05:15 för att Brit skulle prata i SVT Morgonstudion och jag fick följa med. När vi väl kom dit så bjöds vi på frukost och jag fick kolla in studion där de filmade, det väldigt intressant att få se hur det gick till på SVT med sminkningen och hur de fick sätta på små mikrofoner som ej skulle tydligt synas. Senare under dagen fick jag i uppgift av Martin att ta reda på hur man kan mixa spel och journalistik och vad det har för fördelar. Även om det fortfarande är ett rätt så nytt koncept så fanns det några exempel på både enstaka spel som var själva reportaget men också spel som fanns till ett reportage. Att mixa spel med reportage gör så man kan lära sig mer om ämnet, men det är också bra om man ej förstod riktigt allt i reportaget och såklart så kan det också göra reportaget lite roligare

Torsdagen var lugn och jag satt mest och arbetade med diverse uppgifter. Jag skulle sedan ta reda på lite mer om hur man kan livesända med drönare och som några kanske såg så gjorde vi senare en testsändning under fredagen. Torsdagen var mest en lugn dag och jag satt mest och skrev hela dagen.

På fredagen så begav sig Brit och jag till Berns där Brit föreläste om valet 2018 och gratistidningarnas roll i det. Det var väldigt intressant att få höra Brits teori om hur valet 2018 kommer vara och gratistidningarnas roll i det. Jag passade också på att filma det och lägga upp på Blankspots Snapchat story. Vi bjöds sedan på lunch. Resten av fredagen satt jag och skrev denna text.

Många möten och många promenader blir det

Min vecka på Blankspot har varit väldigt rolig och jag har fått förstå mer om hur de jobbar här och hur det går till när de väljer ut vad som ska vara med i reportagen och hur de redigerar deras videor. Det har varit extra roligt att få följa med på alla föreläsningar och ta hand om Snapchat kontot. Min uppgift denna vecka har ju varit att ta reda på hur Blankspot kan anpassa sin media till tonåringar och hur man sedan kan få den att nå ut till dessa ungdomar. En av dessa saker har ju varit Snapchat kontot där vi har publicerat bakom kulisserna material och lagt upp speciella klipp för att marknadsföra vårt senaste reportage.

Följ gärna Blankspots Snapchatkonto