Uppror på ungerskt universitet
Mitt under pågående pandemi bestämde sig studenterna för att genomföra en ockupation.
I slutet på september stod filmregistudenten Jakob Ladányi Jancsó, tillsammans med sina kursare och vaktade entrén till Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) – Teater- och filmuniversitetet i Budapest.
De stod tätt tillsammans, med gula ansiktsmasker på sig. Några av maskerna hade ett svart tryck föreställande en öppen hand med texten ”#freeSZFE” i mitten på handflatan. Samma budskap gick att se på universitetsbyggnadens väggar.

Jákob Ladányi Jancsó
Filmregistudent och demokratiaktivist
»När migrationskrisen startade behövde de hitta en fiende och det var flyktingarna – nu är det liberalerna. Enligt dem är vi liberaler och det räcker.«
Lyssna på intervjun
Allt började när SZFE skulle ombildas från ett allmänt till ett privat universitet. De som protesterade menade att det skulle minska inflytandet för studenter och lärare, medan regeringens inflytande skulle bli större.
Regeringens position har varit att skolan saknar kristna och konservativa värderingar, berättar Jakob Ladányi Jancsó.
– Det var deras slutsats, att universitetet är en ”liberal smältdegel” och att vi alla blir politiskt hjärntvättade av våra lärare, vilket är komplett nonsens.
– Men detta är vad regeringspartiet Fidesz har gjort under lång tid. När migrationskrisen startade behövde de hitta en fiende och det var flyktingarna – nu är det liberalerna. Enligt dem är vi liberaler och det räcker.
Viktor Orbán, premiärminister och ledare för Fidesz, tillhörde själv en gång de liberala krafterna i Ungern. I dag är det dock ett minne blott, då han i stället beundras av högerradikaler och nationalister. Han kom som en man av folket som lovade att allt skulle bli bättre, och kunde peka med hela handen på vad som var problemet – influenser utifrån.
En undersökning gjord av nystartade forskningscentret 21, visar till exempel att många ungrare inte beskyller coronavirusets utbredning och effekter på regeringens hantering av pandemin, utan på viruset i sig.

Utnyttjar Orban pandemin för att montera ned demokratin i Ungern?
Se intervjun med en ledande politiker från Ungerns styrande parti Fidesz.
Den sista augusti arrangerades en stor demonstration mot privatiseringen av SZFE, som sedan utvecklades till en ockupation av universitetet.
Under dagarna följde de ett strikt corona-protokoll och ransonerade mat som skänkts till dem av Budapestbor som velat visa sitt stöd.
– Vad jag hoppades på var förstås att ta examen och sedan få medel för att göra långfilm eller liknande. Men i detta politiska klimat är det inte lätt för någon som tar examen från den här skolan just nu, det finns ingen riktig chans att få anslag.
Jakob är oroad över sin egen framtid, men har till skillnad från andra ändå alternativa vägar att ta, då han inte är bara ungersk, utan även tysk medborgare. Dörren till omvärlden verkar stå vidöppen, bara han vill det.
– Men det är det sista jag skulle göra. Jag kommer att kämpa för vår sak och vårt samhälle så länge jag… så länge det finns en chans.
– Jag vill verkligen inte lämna mitt hem igen.
Foto: Leo Pinter, ”Vi står för vårt universitets frihet” står det på banderollen.