Modet fick murarna att rasa
En ny generation aktivister tvingade Etiopiens diktatur till reträtt.
Från att ha varit ett av världens mest repressiva länder har det demokratiska utrymmet i Etiopien ökat på senare tid. En av dem som varit med under dessa turbulenta år är Atnaf Brhane.
– Allt började efter valet i Etiopien 2005 när många civila sköts och journalister dömdes till långa fängelsestraff.

Atnaf Brhane
Människorättsförsvarare
»Man måste våga, om man tror på det man gör så måste man fortsätta. Det är så otänkbara saker blir tänkbara. En dag kommer alla diktaturer att falla.«
Lyssna på intervjun
Atnaf Brhane började besöka de fängslade kollegorna och skrev sedan ner vad de hade sagt. Ur mötena med de fängslade föddes en blogg med namnet ”den nionde zonen”. Fängelset journalisterna satt i bestod av åtta zoner. Ett av skämten bland de fängslade var att när någon blev fri så ”överfördes de till zon nio” – landet självt.
– Hela landet var som ett stort fängelse eftersom vi inte hade möjlighet att prata fritt även i friheten.
Vännerna bestämde sig för en blogg där de skulle kunna diskutera mänskliga rättigheter och behovet av konstitutionella reformer. Efter en vecka stängdes bloggen ner av regeringen.
– Vi gjorde inget olagligt, vi krävde bara våra rättigheter i enlighet med konstitutionen, men i sammanhanget blev våra krav närmast revolutionära.
Första gången Atnaf Brhane arresterades frågade förhörsledaren varför han hade lämnat sitt jobb.
– För honom var den enda förklaringen att jag var betald av en utländsk säkerhetstjänst.
När chocken över att ha arresterats hade lagt sig började Atnaf också upptäcka att det fanns en växande opinion utanför häktet för att de skulle släppas.
– Vi förstod att alla människorättsorganisationer släppte uttalanden med krav på vår frihet, men det kom också många med mat till oss och inne i fängelset kallades vi ”bloggarna”.

Bloggaren som drev fram maktskiftet
Se Martin Schibbye intervju med Atnaf Brhane.
Våren 2018 fick Atnaf Brhane borgen och var tillfälligt ute ur fängelset när premiärministern Hailie Mariam Desalegn höll sitt historiska tal till nationen i vilket han sa att alla politiska fångar skulle släppas för att ”rädda nationen”.
– Det var stort att höra premiärministern säga de orden. Åtalet mot mig lades ner och kollegorna släpptes.
Förklaringen till att det kunde ske ser Atnaf Brhane som en kombination av faktorer.
– Staten förstod att det inte fanns någon väg tillbaka. Ställda mot ett mobiliserat folk som via sociala medier koordinerade protesterna hade de inget val. Folk var inte rädda längre, att demonstrera blev normaliserat och från den dagen var regimens fall oundvikligt.
Nyckelfaktorn för att få till en förändring tror Atnaf är mod hos aktivisterna.
– Man måste våga, man kan bli dödad och arresterad men om man tror på det man gör måste man fortsätta trots detta. Det är så otänkbara saker blir tänkbara. En dag kommer alla diktaturer att falla.