Sudans ofullbordade revolution

Den gamle presidenten har gått, men det nya militärstyret har inte stillat viljan till förändring.

Det är den 3 juni 2019, dagen innan Eid, och tusentals personer är samlade för en sittstrejk utanför den sudanesiska militärens högkvarter i Khartoum. Bakgrunden är de pågående förhandlingarna om ett avtal mellan militären och motståndsrörelsen.

Runt omkring i folkhavet hörs sporadiska skrattsalvor och många har tagit med sig mat och godis för att fira Eid.

Afaf Doleeb

Demokratiaktivist

»Jag var kvar i Khartoum i 7-8 dagar efteråt och det enda jag gjorde var att besöka människor som hade blivit skjutna, eller våldtagna.«

Lyssna på intervjun

Plötsligt hörs ljudet från bilmotorer som varvar upp när beväpnade styrkor kör upp på en bro ovanför de sittstrejkande.

Inom loppet av några sekunder öppnar de eld mot demonstranterna. Skottsalvorna som viner genom luften tar livet av uppemot 100 personer och skadar otaligt många fler.

– Det var blod och kroppar överallt. Jag var kvar i Khartoum i 7-8 dagar efteråt och det enda jag gjorde var att besöka människor som hade blivit skjutna, eller våldtagna.

I dag, 1,5 år senare är 32-åriga Afaf Dooleb bosatt i Uppsala där hon gör en master i freds- och konfliktstudier. Men det var i Khartoum som hon bestämde sig för att aldrig ge upp.

– Innan dess var jag okej med någon form av kompromiss, men efter Khartoum ändrade jag mig. Vi kan inte förhandla med människorna som dödar oss.

Hon syftar på det avtal mellan militären och motståndsrörelsen som skrevs på i slutet av den sudanesiska revolutionen 2019. Enligt Afaf är ett av problemen att representanter från paramilitären Rapid support forces (RSF) kommer att vara en del av det nya styret. RSF har bland annat blivit utpekade för att vara huvudansvariga för striderna i Darfur som har skördat över 350 000 liv. Afaf fick själv se förödelsen när hon besökte området 2009.

– Upplevelsen förändrade mitt tankesätt. När jag återvände kunde jag inte sluta prata om vad jag sett, men många trodde inte på att det här skedde i Sudan. Det var då som vi började organisera oss, för att nå ut med budskapet.

 

Våldet mobilfilmades

Massakern i Khartoum dokumenterades direkt av vittnen på platsen

I december 2018 bröt stora demonstrationer ut i staden Eldamazin.

– Det började med studenter som skulle köpa frukost och såg då att brödpriset hade tredubblats. När de påpekade det till butiksägaren sa han “om ni har problem med det får ni gå till regeringen”.

Inom loppet av veckor spred sig demonstrationerna som en löpeld. I april betalade det hårda arbetet äntligen sig när presidenten Omar Al-Bashir blev avsatt under en oblodig militärkupp. Däremot var slaget inte vunnet. Militären satt nu vid makten, och när ett avtal började diskuteras mellan de och motståndsrörelsen blev många arga.

– Att samma människor som tidigare hade följt regimen som ledare skulle inte ge oss det vi ville ha.

– Vår plan är att starta en ny revolution. Låt oss börja om från början, låt oss göra det igen.

Foto: Ahmed Khalid

2023 CC BY-NC-ND 2.5 SE Blankspot - Wallingatan 37, 111 24 Stockholm