Krisen väckte engagemanget mot rasism

Trots pandemi hölls den största demonstrationen på 17 år.

Under 2020 mobiliserade sig rörelsen Black Lives Matter i världen och tusentals demonstrationer hölls för att belysa polisbrutalitet och systematisk rasism mot svarta. I Österrikes huvudstad Wien var Mireille Ngosso en av arrangörerna.

– Jag förväntade mig en liten uppslutning eftersom det har varit så de senaste åren när frågan om rasism har tagits upp.

Till hennes förvåning fylldes området kring Marcus Omofuma-minnesmärket den 5 juni av tusentals människor, som i enad trupp började röra sig längst Wiens gator.

Mireille Ngosso

Politiker, läkare, aktivist och Black Lives Matter-arrangör

»Diskussionen och inställningen till integration och migration i Österrike är fortfarande mycket rasistisk. Det är därför vi behöver höja våra röster.«

Lyssna på intervjun

Slagord som uttryckte problematiken kring rasism och våld mot svarta människor ekade mellan fasaderna när tåget av människor sakta rörde sig fram längs stadens gator. Sammanlagt deltog 50 000 personer i demonstrationen som Mireille hade varit med och organiserat.

– Jag trodde aldrig att så här många människor skulle gå ut på gatorna för att stå upp mot rasism.

Som treåring flyttade hon till Österrike från Kongo-Kinshasa, och hon märkte snart hur annorlunda hon blev behandlad. Att vara kvinna och svart vägde tyngre än intellektet.

– Jag hoppade av skolan vid 16 års ålder för att lärarna inte trodde på mig. Som tur var lyckades jag hitta andra utbildningsvägar.

Mireille jobbar idag som läkare och har varit aktiv inom socialdemokraterna (SPÖ) i flera år. I höstas blev hon invald i Wien- rådet, vilket gör henne till den första svarta kvinna som har en plats i rådet.

– Jag är också styrelseledamot i organisationen Black Voices Austria. Mitt mål är att vara en förebild och en kontaktpunkt för alla som känner sig underrepresenterade i österrikisk politik.

 

Wiens största demonstration på 17 år

Över 50 000 personer slöt upp på den historiska manifastationen mot rasism.

Att diskussionen kring segregation fick ett uppsving i en tid när landet var i kris tror hon också är en viktig faktor.

– Under en kris kan vi verkligen se vem som bär den största bördan. Siffrorna visar tydligt att kvinnor och migranter drabbas hårdast, särskilt invandrarkvinnor med dålig ekonomisk och social trygghet.

Händelsen som ledde till mobiliseringen av Black Lives Matter-rörelsen var när den afroamerikanske mannen George Floyd blev kvävd till döds under en arrestering i maj 2020.

För många i Österrike påminde det om en händelse som skedde i landet för 22 år sen när Marcus Omofuma, som var en nigeriansk asylsökande, kvävdes till döds under en deportering. Några år senare restes monumentet som bär hans namn och som blev demonstrationernas samlingspunkt.

– Diskussionen och inställningen till integration och migration i Österrike är fortfarande mycket rasistisk och det är därför vi behöver höja våra röster. Jag hoppas att jag genom mitt arbete kan öppna dörren för alla som kommer efter mig.

Foto: Ivan Radic, Black Lives Matter-demonstration i Wien, juli 2020.

2023 CC BY-NC-ND 2.5 SE Blankspot - Wallingatan 37, 111 24 Stockholm