Blankspot, Nyheter om

Cards of Qatar blev årets förnyare i Stora Journalistpriset

Ett envist hårt arbete i dryga 2 år gav igår kväll det fina resultatet att vi tilldelades Stora Journalistpriset för publiceringarna samlade på Cards of Qatar.

Vilken glädje för oss alla när det stod klart att Cards of Qatar vann igår kväll. De tre nominerade, Brit Stakston, Martin Schibbye och Patrik Arnesson från fotbollsappen Forza Football mottog priset för Årets förnyare för Cards of Qatar.

Juryns motivering var: “När världens blickar vänds mot Qatar spelar Blankspot ut fotbollskorten och VM-byggets dödsoffer träder fram.”

Ett pris som betyder oerhört mycket för oss och en chans för fler att upptäcka vår journalistik. Men först ska vi de kommande dryga 30 dagarna göra det allra mesta av den journalistik och de berättelser som finns om migrantarbetares villkor i Qatar under det VM som startar i helgen.

Vi kommer också strategiskt stötta den organiska spridningen av Cards of Qatar som pågår, det bubblar i stora delar av Europa och följ oss gärna på instagram och med det nystartade tiktok-kontot hoppas ni nå även migrantarbetare som är aktiva på plattformen.

Och glöm inte att korten nu finns hos Pressbyrån över hela landet, i det butiker som säljer de vanliga fotbollskorten/Paninikorten.

Det är en journalistisk dröm att det arbete man gör blir del av det elever arbetar med i skolor. Och det är precis vad som händer nu med Cards of Qatar. Så många skolor och samhällslärare har hört av sig och berättar om hur de avser att de kommande veckorna arbeta med migrantarbetarkorten. Dessutom sker det utställningar, manifestationer och en rad evenemang där korten är en del av programpunkterna.

.***

De övriga glada pristagarna igår. Årets berättare: Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson: Artikelserien om politikerna som tog Sverige in i Nato, Svenska Dagbladet. Årets röst: Andreas Cervenka. Årets avslöjande:  Emil Hellerud, Emilia Berggren Sörlin och Daniel Gökinan: Partiernas hemliga pengar, Kalla fakta TV4. Lukas Bonniers Stora Journalistpris till en journalist som under lång tid visat prov på skicklighet och framstående journalistisk gärning. Årets pris tilldelas Ginna Lindberg.