Blankspot om

Cards of Qatar i Pressbyrån – migrantarbetarkorten finns nu sida vid sida med de traditionella fotbollskorten för VM

Nu kommer Blankspots digitala reportageserie Cards of Qatar till utvalda butiker hos Pressbyrån. De fysiska korten med migrantarbetarnas berättelse finns i de butiker som säljer de vanliga fotbollskorten inför VM i Qatar.

PRESSMEDDELANDE

Reportagesajten Blankspot har inför fotbolls-VM arbetat med Cards of Qatar – en katalog med fotbollskort som i stället för fakta om spelare berättar om arbetarna som aldrig återvände. Till korten hör också långa reportage från möten med anhöriga till avlidna migrantarbetare och dagsaktuella artiklar i ämnet. Cards of Qatar har nominerats till Stora Journalistpriset.

Korten ser vid första anblick ut som autentiska fotbollskort men visar vid en närmare betrakteelse porträtt och berättelser av migrantarbetare i Qatar, var och en med en unik historia.

-Vi vill gå bortom debatten om siffror och berätta historierna om de som dött. Tillsammans med ett team av lokala journalister i Indien, Nepal och Bangladesh, började vi i fjol samla in berättelser om migrantarbetare direkt från de överlevandes familjer och änkor, säger Martin Schibbye, chefredaktör reportagesajten Blankspot som startades 2015.

Nu finns korten tillgängliga i de butiker hos Pressbyrån som säljer de vanliga fotbollskorten och delas ut kostnadsfritt.

-Det klassiska formatet med samlarkort blir en brygga över till den komplexa frågan om migrantarbetare och ett sätt för oss att nå engagerade fotbollsfans, säger Brit Stakston på Blankspot.

Nu når dessa kort än fler tack vare ett samarbete mellan Byggnads, Forza Football och Pressbyrån. Blankspot belyser frågan med journalistik och de andra utifrån sin ingång i frågan; alltifrån kontroll av arbetsmiljö och säkerhet för migrantarbetarna till en direktkanal till fotbollsfansen som med passion någon gång samlat fotbollskort till Pressbyrån som i över 100 år värnat om det fria ordet och i sina butiker nu visar upp två sidor av fotbollskort för att belysa vikten av fri press- och yttrandefrihet.

Fakta:

Korten är tillgängliga från och med vecka 46 och finns i en begränsad, kostnadsfri upplaga.

KONTAKT:

Brit Stakston, grundare Blankspot, 073-383 33 66

Martin Schibbye, grundare och chefredaktör Blankspot, 070-671 04 68