Blankspot om ,

Blankspot firade två år på Scalateatern

Tisdagen den 9 maj firade Blankspot två år på mediemarknaden med en livesänd heldag om medier och demokrati tillsammans med ett stort antal Blankspottare på Scalateatern i Stockholm. 

– Efter två år kan vi konstatera att projektfasen över och vi släpper därmed också ordet ”project” i namnet. Vi är Blankspot kort och gott, sa chefredaktör Martin Schibbye.

I sin inledning tryckte Martin Schibbye på att det unika med Blankspot sedan starten varit alla de medborgare som trott och stöttat journalistiken sedan dess första spadtag.

Publikdialogen i full gång. Foto: Lena Dahlström

– Det är tillsammans med er Blankspottare som vi har byggt reportage och ni som prenumeranter har kunnat följa processen före, under och efter publiceringarna. Under de två första åren har detta varit lika viktigt som själva reportagen, nu ska vi göra ordet Blankspotta till ett verb, fortsatte Martin Schibbye.

Bakgrunden till dagen menade Blankspots VD Brit Stakston var att vi befann oss i en tid då vi behövde slå våra kloka huvuden ihop.

– Runtomkring i världen angrips medier, existerande politiska strukturer föraktas och civilsamhället motarbetas. Allt detta skapar stora utmaningar som behövde adresseras.

Under dagen diskuterade Brit Stakston den frågeställningen utifrån en längre bandad intervju med Jan-Werner Müller, professor i statsvetenskap från Princeton University. Hon reflekterade över detta med Novus Torbjörn Sjöström med fokus på populistiska rörelser och hur de ska förstås. Om begreppen medieborgarna och filterbubblorna samtalade Karin Linder, generalsekreterare i Biblioteksföreningen med författaren Per Grankvist.

Blankspotdagen ägde rum på Scalateatern i Stockholm. Foto: Lena Dahlström.

En fråga många ställer sig är om medierna kommer att klara trollandet i nästa valrörelse? Om det diskuterade författaren och journalisten Lisa Bjurwald, med Björn Fridén, redaktör för Mediebruset och Novus VD Torbjörn Sjöström.

Under en annan av punkterna diskuterades civilsamhällets situation och under rubriken ”Den tysta majoriteten – hur kan de höras mer?” samtalade Erik Wagner, förläggare med  idé – och kompetensutvecklaren Edna Eriksson samt Anna Magnusson från Studieförbundet Vuxenskolan.

Om Blankspot sätt att jobba medskapande berättade Martin Schibbye i en intervju med Zandra Thuvesson som även intervjuade Sara Edvardsson- Ehrenborg från rörelsen ”Vi står inte ut”.

Om den aktuella frågan ”Hur medierna återför förtroendet” diskuterade Nils Resare med Sofia Wadensjö Karén, från Tidningen Vi och Jeanette Gustavsdotter från Utgivarna.

Dagen avslutades med att Johan Ronnestam, omvärldsanalytiker berättade om sina tankar kring vår mediala nutid.

Allt material från dagen kommer att publiceras under de kommande veckorna, tills dess går allt att se här.

Blankspotmingel. Foto: Lena Dahlström.

Foto: Lena Dahlström.

Blankspotdagen genomfördes med stöd från Biblioteksföreningen och Saltå kvarn.

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.