Röster om

Dagbok från flykten: Hungern akut i Afghanistan efter att USA frusit landets tillgångar

Situationen för de som är kvar är allt mer akut. Jag får rapporter om hur svårt det är för familj och vänner att hitta mat till sig själva och barnen. Det skriver Mohammad i veckans dagbok.

Tidigare har pengar från ensamkommande kunnat lindra nöden men nu stoppas överföringarna och flera flyktingar sätts i förvar eller skickas tillbaka till Afghanistan. 

I en ny rapport från Rädda Barnen kan man läsa att 9,6 miljoner barn i Afghanistan inte har tillgång till mat. En del beror på kriget i Ukraina, men torkan och de uteblivna regnen i landet har också förvärrat situationen. Organisationen larmar nu om att det behövs omedelbar hjälp med livsmedel för att rädda livet på barn. Landet står enligt Rädda Barnen för den värsta hungerkrisen någonsin och då ska vi komma ihåg att det varit illa innan. 

“Trots betydande matleveranser under de senaste månaderna är 19,7 miljoner barn och vuxna, som utgör cirka 50 procent av befolkningen, fortfarande hungriga och i behov av omedelbar hjälp för att överleva”, står det i rapporten.  

Jag behöver egentligen inte läsa rapporten för att veta vad konsekvenserna blir. Jag ser det varje dag i de sociala medierna: Ropen på hjälp. Svält. Hunger.

“Endast genom att låna pengar kan jag köpa mat till mina barn, men ofta finns det inte tillräckligt med mat för dem”, säger en 26-årig afghansk kvinna i rapporten. En annan säger ”Vissa dagar har vi mat att äta och vissa dagar har vi det inte”.

Landet har efter talibanernas maktövertagande tappat kontakten med flera internationella institutioner. USA har fryst nästan 10 miljarder dollar i tillgångar och skapat en bankkris. USA:s president Joe Biden beordrade förra året att en del av Afghanistans tillgångar skulle delas ut till offren för 11 september-attackerna.  

”Afghanistans valutareserver tillhör folket i detta land och måste återlämnas fullt ut till landet”, sa den tidigare afghanske presidenten Hamid Karzai på en presskonferens i Kabul i februari förra året som svar på den amerikanske presidentens beslut. 

USA har ännu inte hörsammat önskemålet. 

“Varje dag stöter vår personal på barn som, eftersom de bara äter ett bröd, går vilse framför våra ögon”, säger chefen för Rädda Barnen.  

**

I över två år har Mohammad fört dagbok på Blankspot om hur han som utvisad försökte återanpassa sig till livet i Afghanistan och sedan om livet på flykt undan talibanerna. Nyligen belönades dagboken med Sveriges Tidskrifters pris ”Årets grepp”. För att inte missa nästa vecka så skriv upp dig för Blankspots nyhetsbrev.