Okategoriserade om

Dagbok från flykten: För Turkiet är alla hjärtans dag en fråga om export av snittblommor 

När jag ser mina vänner från Afghanistan lägga upp bilder inser jag att "alla hjärtans dag" firas mer i Kabul än i Istanbul.

Jag brukar skriva ett inlägg varje år om alla hjärtans dag. Under de år som jag bodde i Afghanistan skrev jag många inlägg om mitt dagliga liv i Kabul och Afghanistan. Om hur invånarna vågade fira dagen trots riskerna det innebar. 

Nu när jag skriver från Istanbul om mitt liv tänkte jag berätta vad jag såg här på alla hjärtans dag – i Turkiet. 

Jag gick ut från mitt boende mitt på dagen och började gå förbi flera populära ställen som brukar fira högtider. 

Jag blev trött i fötterna, men hittade inte ett enda ställe där människor firade. Jag såg inte någon skillnad på den här dagen och andra dagar.

En del berättade att Turkiet exporterar blommor till andra länder – där man firar högtiden, men att det inte är var större sak i Istanbul. 

När jag ser mina vänner från Afghanistan lägga upp bilder där människor går hand i hand, delade ut blommor och firade så inser jag att alla hjärtans dag firas mer i Kabul än i Istanbul. 

För människorna i Turkiet är dagen en stor händelse för exporten av snittblommor: 65 miljoner buketter, läser jag, skickas från Turkiet till 24 andra länder som Holland, Storbritannien och Tyskland. De stora växthusen ligger i Antalyaprovinsen och inför den 14 februari är det främst röda blommor som nejlikor som odlas. 

Det totala värdet av den turkiska exporten är 148 miljoner dollar berättar Ismail Yilmaz som är styrelseordförande för ett av företagen för lokala medier. 

– Det mesta går till Holland men de konsumerar inte blommorna utan exporterar det mesta vidare till andra europeiska länder och övriga världen.

Enligt honom har Turkiet den högsta produktionen av kryddnejlikor och stora ansträngningar har gjorts för att öka exporten av kryddan.

Nu när det ser ut som om jag blir kvar här ett tag har jag fått frågor av vänner i Sverige om när man ska åka till Turkiet för att hälsa på mig och kanske köpa en tavla av mig.

En annan sak jag tycker man ska göra om man är i Istanbul är att besöka stadens utförsäljningar av olika produkter. Här finns verkligen allt. 

Den bästa tiden för det är till våren då de flesta reor äger rum. Reorna i Istanbul fortsätter efter vårsäsongen men det är bättre att vara här tidigt. Till hösten sälja det mesta till sitt ursprungliga pris. 

Jag ser att här finns nu till exempel vinterklädersauktioner med halva priset på saker. 

–Det här är inte reklam.

Det är bara vad jag sett sker i Istanbul och vad turisterna verkar vara ute efter – så jag berättar det också för er som läser min dagbok. Det är bara ett förslag för er som planerar att resa hit. Nu är det inte alla som bryr sig om vad saker kostar och letar extrapriser.

Men en flykting lägger märke till sånt här. 

**

I över ett år har Mohammad fört dagbok på Blankspot om hur han som utvisade försökte återanpassa sig till livet i Afghanistan och sedan om livet på flykt. Nyligen belönades dagboken med Sveriges Tidskrifters pris ”Årets grepp”. För att inte missa så skriv upp dig för Blankspots nyhetsbrev.