President Zelenskyjs talade till den svenska riksdagen via länk och tackade för stöd och avslutade med att bjuda in Sverige i ett nytt projekt. Återuppbyggandet av Ukraina.
Av Brit Stakston 24 mars, 2022
Talmannen Andreas Norlén var påtagligt tagen när det var dags att ge ordet till president Zelenskyj.
Det är nu en månad sedan Rysslands anfallskrig inleddes i Ukraina och under den månaden har Zelenskyj talat för en rad av världens ledare och regeringar. Det svenska anförandet återkopplade till tacksamheten över hur Sverige var ett av de första länderna att visa sitt stöd och beskrev sedan detaljerna från den mörka månaden med krig som Ukraina gått igenom.
-Vi har inte haft en sådan mörk månad sedan det andra världskriget, sa Zelenskyj och räknade sedan upp angreppen mot förskolor, skolor, universitet, mataffärer, sjukhus, apotek och allt annat som utgör livsviktig infrastruktur i ett samhälle.
Det som sker i Ukraina kan hända i Sverige och övriga världen menade han.
– Om vi inte skulle försvara oss, skulle allt som vi, ni och alla grannländer till Ryssland värderar högt vara i fara, sa han och återberättade vad man i ryska statskanaler sagt om att ockupera Gotland.
Sedan tackade han för det stöd han fått och betonade vikten av sanktioner och behovet av fler sådana för att säkerställa att “den ryska krigsmaskinen skärs av”.
Han betonade också att skyldiga till de krigsbrott som begås måste straffas.
-Det måste var tydligt så att inga andra länder tror att man kan gå in och döda andra människor.
Under den gångna månaden har Zelenskyj talat inför allt ifrån EU-parlamentet, den amerikanska kongressen och det brittiska underhuset.
Varje tal har haft nationella vinklar anpassade för just det landet. I Sverige inledde han med att lyfta fram hur den ukrainska flaggan inte bara är den mest populära i världen just nu utan att det också är färgerna för frihet och att det inte är en slump att Sverige har samma färger.
Avslutningsvis plockade han upp en tematik som synts i hans kommunikation de senaste dagarna.
Frågan om en framtid för Ukraina bortom kriget och att det som krossats ska byggas upp. Han beskrev hur ukrainarna vill återvända så snart fred råder i landet och föreslog att Sverige, som första land, skulle bli en del av återställandet och uppbyggnaden av landet.
Han nämnde arkitekter specifikt för att hjälpa till men syftade till mer än själva återuppbyggandet av byggnader och inkluderade även det svenska civilsamhället. Han knöt med den frasen också an till den utradering av infrastruktur och skolor han nämnt inledningvis. Vid sidan av att konkret exemplifiera med arkitekter vände han sig också till företag, den svenska staten och det svenska folket.
-Hitta en vänort, en vänbransch och sätt igång med återuppbyggandet. Er kärlek till livet och så som ni byggt upp era liv och samhället skulle vara till mycket stor nytta för oss.
Han sa att det kommer att kräva kompetens och en rad investeringar för att restaurera “det vackra land som Ukraina har varit”.
Zelenskyj menade också att ett gemensamt återställande kan bli ett bevis för kommande generationer att krig inte ger några resultat men att freden ger goda resultat.
Att Zelenskyj redan nu, efter fyra veckor och mitt i ett pågående krig, pekar på en framtid kan tyckas oväntat men för Ukraina är det extremt viktigt.
I en ny slags abnormal vardag behövs ett hopp om en framtid. Inte enbart för att stärka de som strider utan också för de som befinner sig i regioner som inte berörts av kriget eller de som flytt utomlands.
Efter att ha hört Zelenskys tal inför den svenska Riksdagen faller också den video som publicerades i förrgår på plats. Den har just fokus på framtiden “Vad vi kommer att bli härnäst” ett budskap som kommer att dominera från Zelenskyj den närmaste tiden. Ett budskap som håller engagemanget vid liv för Ukraina och även ger omvärlden något att börja bygga.
Zelenskyj vet att ett av hans starkaste vapen just nu är den västerländska enigheten och genom att öppna för att bli en del av återuppbyggandet kan han se till att den sträcker sig bortom ett akut stöd i detta skede av kriget.
Foto: Melker Dahlstrand, skärmdump från talmannen Andreas Norléns instagramkonto.