Reportage om ,

Youtubern Olle Öberg reste till Ukraina för att ge flyktingar en röst

I mer än tio år har Uddevallabördiga Olle Öberg ägnat sig åt att filma och intervjua människor på sin Youtube-kanal. Efter att kriget bröt ut i Ukraina startade han en insamling och åkte ner till gränsen.

– Jag ska åka till Ukraina!

Olle Öberg tittar rakt in i kameran och fortsätter:

– Jag trodde aldrig att jag skulle säga den meningen.

Den 30-åriga uddevallasonen är i Polen. Han sitter i ett kalt rum med tomma väggar. För kameran berättar han om att han har fått kontakt med ett nätverk i Krakow som ska hjälpa till att frakta vidare hjälpen in i Ukraina.

Olle och teamet spenderar en hel dag med att handla och packa en skåpbil full av pastasäckar, konserver och barnmat. Men också underkläder som de fått veta är en bristvara.

Olle Öberg är filmare och lägger upp sina videos på sin YouTube-kanal. Den 24:e mars vaknade han som alla andra upp till nyheten om att Ryssland hade gått in i Ukraina. Redan helgen efter att Ryssland gick in i Ukraina började Olle ta kontakt med människor på plats för att kunna intervjua dem.

– Kvittot på underkläder var över två meter långt, kassörskan sa att hon hade slagit rekord i längsta kvitto, berättar Olle.

Resan in i Ukraina går på gropiga och slitna vägar. Utanför fönstret susar de förbi sönderbombade hus. Det snöar på militärfordonen som står utplacerade längs vägen.

Målet med färden är en förskola i Sosnivka dit över tusen flyktingar från hela Ukraina har kommit för att söka skydd. I byggnaden finns ett stor sal där människor samsas om att sova i tillfälliga bäddar.

– Slava Ukraini!, säger de ukrainska hjälparbetarna och hälsar på Olle.

Tillsammans packar de in all mat till människorna. Olle går runt och lägger ut godis på sängarna åt barnen.

Under tiden som hjälparbetarna håller på att packa in matvarorna går flyglarmet. En pojke blir rädd och börjar gråta och folk skyndar sig inomhus. Olle Öberg tar instinktivt upp kameran och börjar filma.

I mer än tio år har han haft ett intresse för att filma sekvenser ur verkligheten om samhällsviktiga ämnen. På Youtube har han nästan tjugofemtusen följare och flera av videorna har över hundratusen visningar.

– Jag tycker att det är jättekul när man kan nå ut till unga människor. Det är kraften med sociala medier att man kan nå ut till människor med andra åsikter, och ge dem en annan bild som kan få tittarna att tänka om.

Intresset för att filma flyktingar kom efter en dokumentär som han gjorde i gymnasiet.

För att hjälpa fler i Ukraina, med mer än att ge dem en röst, valde Olle Öberg att starta en egen insamling på sina sociala medier. Totalt fick han in fyrtiotusen kronor.

– Vi gjorde en kortdokumentär om några som levde som papperslösa. Deras liv var en annan verklighet från det liv vi levde, vi som gick i gymnasiet. De levde i princip inlåsta i en lägenhet och hade en helt miserabel situation, det var en ögonöppnare för mig.

Anledningen till att han började med Youtube var att det var en bra plattform att nå ut till många människor, även de som inte delade hans syn på saker.
– Tidigare när jag gjorde filmer för filmfestivaler om flyktingar eller rasism så nådde man inte ut till alla de man ville påverka. På Youtube når det ut till hundratals människor och då når man enklare ut till de som sitter hemma och hatar på nätet.

Den 24:e mars vaknade han som alla andra upp till nyheten om att Ryssland hade gått in i Ukraina.
Redan helgen efter att Ryssland gick in i Ukraina började Olle ta kontakt med människor på plats för att kunna intervjua dem.

– Jag intervjuade en kvinna i Kiev via videosamtal. Hon berättade att hon hörde bomber utanför och att hon var livrädd. Det var lite som att sitta i samma rum som henne när vi pratade, det var ett väldigt surrealistiskt intryck.

För att hjälpa fler i Ukraina, med mer än att ge dem en röst, valde Olle att starta en egen insamling på sina sociala medier. Totalt fick han in fyrtiotusen kronor. Pengarna gick till mat och hygienartiklar till flyktingar. Men engagemanget drev honom längre och till slut kände Olle att han kunde göra mer nytta genom att åka ner till Ukraina och intervjua människor på plats, en resa som satte starka avtryck.

– Jag blev väldigt berörd efteråt, man har den upplevelsen med sig, berättar han.

Vid gränsen till Ukraina mötte Olle en ukrainsk mamma och hennes 15-åriga dotter. Efter att ha intervjuat dem om deras flykt skjutsade han dem med sin bil längre in i Polen. Under resan pratade de om skolan och händelser på Tiktok.

– Det var som en helt annan värld, att kunna prata om så vardagliga saker. De hade flytt och lämnat sin pappa kvar i Charkiv.

För Olle har resan till Polen och Ukraina skapat ett engagemang som får honom att fortsätta vilja hjälpa. Hans plan är att börja kontakta företag och få med dem på resan. Redan nu har han samlat ihop tretusen powerbanks som han ska ta med ner till Ukraina vid nästa besök, för tillbaka vill han, och fortsätta intervjua människorna.

– Jag vill fortsätta att göra saker så länge det här kriget pågår. Det jag kan göra är att uppmärksamma, göra fler videos och intervjua människor.

Inför framtiden hoppas han att de ukrainska flyktingarna ska kunna återvända till sitt hemland. Han och teamet från Polen har också planer på att fira i Ukraina när allt är över.

– Vi ska ses där allihopa och festa med vodka i Kiev när kriget är slut. Jag hoppas att jag får åka tillbaka dit.

Missa inget. Få Blankspots nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer varje söndag med det senaste från Blankspot.

Bearbetar …
Klart! Du är med på listan.