Nationella folkkongressen röstade i söndags ja till att ta bort begränsningen för hur länge landets president kan sitta vid makten. Därmed ges president Xi Jinping möjligheten att styra på livstid.
Av Stina Zinsmeister 14 mars, 2018
– Det är här kan ses som ett kvitto på att Xi Jinping har den totala makten i Kina. Han har centraliserat mer makt runt sig själv än någon annan sedan Mao Zedong, säger Jojje Olsson, journalist och författare som bevakat och verkat i Kina under många år.
Kommunistpartiet offentliggjorde förslaget förra månaden och det fanns aldrig något tvivel om att det skulle gå igenom då parlamentet i praktiken är utan makt.
2 958 ledamöter röstade för, 2 mot och 3 avstod från att rösta.
Tidsbegränsningen för presidentämbetet skrevs in i Kinas konstitution 1982 efter Maos död. Det bestämdes då att ingen skulle få sitta mer än två femårsperioder. Anledningen var att man såg farorna med en enmansregeringen och uppbyggnaden av en personkult och istället föreslog kollektivt ledarskap.
Man hade lärt av historien och ville göra det omöjligt för en person att på egen hand starta förödande politiska kampanjer som kulturrevolutionen och svältkatastrofen “det stora språnget”.
Men nu har denna tidsbegränsning rivits upp och Xi Jinping kan efter söndagens ändringar styra landet livet ut.
– Många av mina vänner som bor kvar i Kina uttrycker förvirring över beslutet som togs i söndags och det har ju med historien att göra, hur Mao missbrukade sin makt, säger Jojje Olsson
Helgens ändring var den femte förändringen i konstitutionen sedan den antogs 1982. Det som är anmärkningsvärt med det här beslutet är att det gick så fort att få igenom.
– Vanligtvis gör debatten inom partitoppen att det tar tid att genomföra lagförslag men det här skedde med otroligt kort varsel vilket är ett tecken på att Xi Jinping har tillskansat sig väldigt stor makt, säger Jojje Olsson.
Helgens beslut gjorde inte bara det möjligt för presidenten att sitta kvar efter 2023. Flera andra ändringar med stor betydelse klubbades igenom, som att Xi Jinpings politiska tankar skrevs in i konstitutionen, rapporterar South China Morning Post.
Kommunistpartiets ledande roll är grunden för Kinas politik. Nu kom ytterligare ett tillägg till partistadgarna som säger att just ledarskapet är den viktigaste funktionen för att nå framgång i det som kallas “socialism med kinesiska särdrag” vilket är den officiella ideologin i dagens Kina.
Med andra ord centraliseras allt mer makt hos den högsta eliten.
Den mycket kritiserade myndigheten för kamp mot korruption skrevs också in i konstitutionen.
Myndigheten kommer fortsätta den häxjakt på korruption som Xi Jinping startade för att enligt honom motarbeta landets mutsystem. I själva verket menar många bedömare att kampanjen mot korruption har fungerat som ett maktmedel för att bli av med rivaler.
Över 1,5 miljoner personer har redan straffats eller satts under utredning sedan kampanjen startade år 2013 varav många har varit meningsmotståndare. Myndigheten ska nu ges allt större kapacitet att genomföra utredningar.
Att vara regimkritisk i Kina innebären stor fara. Det pågår intensiva insatser för att rensa landet på allt annat än stöd för Xi Jinping som det allt mer har börjat byggas en personkult kring. Han ses av många som en landsfader och går under smeknamnet Xi Dada, farbror Xi.
På sociala medier uttrycker dock många nu sitt motstånd genom att förklä det med bland annat ordlekar och ironi. Enligt Jojje Olsson har censurbyrån de senaste dagarna gått på högvarv.
När det kommer till att fördöma det som sker i Kina har omvärlden dock lyst med sin frånvaro. Varken USA eller EU har öppet kritiserat de kontroversiella beslut som togs under helgen.
Jojje Olsson menar att det finns en utbredd rädsla för att uttala sig om Kinas utrikespolitik och än mer om deras inrikespolitik då de ekonomiska relationerna till det mäktiga landet i öst riskerar att påverkas.
– Det finns en rädsla för att kritisera Kina då det kan ge konsekvenser för det ekonomiska samarbetet. Framförallt är EU väldigt splittrat på grund av att enstaka medlemmar har mottagit stora kinesiska investeringar, säger Jojje Olsson.
Gå gärna med i vår nystartade Facebook-grupp för att följa utvecklingen i Kina. Länk finns här.
Bild: Jerry Morrison, Wikipedia Commons.