Nyheter om

WHO kritiserar franska läkare som velat testa coronavaccin på ”afrikaner”.

Två franska läkare sa i en TV-intervju att ett vaccin mot Covid-19 kan komma att testas på ”afrikaner” något som väckt starka reaktioner och nu kritiseras läkarna av självaste WHO-chefen.

Under en intervju i den franska tv-kanaler LCI föreslog de båda läkarna att den afrikanska kontinenten vore bäst lämpad för att snabbt testa ett vaccin med tanke på att de flesta länderna saknar resurser för att bekämpa viruset.

– Om jag får provocera lite, bör vi inte göra denna studie i Afrika där det inte finns masker, intensivvårdsplatser eller annan behandling, sa Jean-Paul Mira och jämförde med tidigare studier av AIDS.

– Vi testade då på prostituerade eftersom de är en väldigt utsatt grupp som inte skyddar sig.

Jean-Paul Mira är chef för intensivvårdsavdelningen vid sjukhuset Cochin i Paris och Locht som nickade och höll med är forskningschef vid det franska nationalinstitutet för hälsa och medicinsk forskning (Inserm).

Efter att programmet sänds följde en twitterstorm av raseri där de både läkarna beskylldes för att ha ett kolonialt tankesätt.

Flera fotbollsspelare med rötter på kontinenten som Didier Drogba, och Samuel Eto’o twittrade om intervjun och kallade läkarna för ”mördare”.

Chefen för Världshälsoorganisationen WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus menade senare under en presskonferens att någon experimentell masstestning av ett nytt vaccin på kontinenten absolut inte skulle ske.

– Istället för solidaritet så får vi höra denna rasism. Afrika kan inte och vill inte vara platsen för något test av ett nytt vaccin, sa han till BBC.

Han kritiserade också de franska läkarna för att ha en ”kolonial mentalitet” och sa att när och om ett vaccin testas så kommer det ske enligt alla etiska och lagliga rutiner.

– Deras uttalanden är en skymf, att höra den typen av ord på 2000-talet är ovärdigt vetenskapsmän, sa WHO-chefen.

Under veckan har en av läkarna bett om ursäkt för sina uttalanden. 

**

Blankspots journalistik är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende journalistik, du ger den även till din granne.

Hjälp oss skriva mer om Coronavirus!

Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan och skapat stora utmaningar för demokratin. Vi fokuserar på att berätta om detta.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem för fortsatt bevakning av pandemins effekter på demokratin.